Pulpety w sosie z dodatkiem kremówki. Prosty pomysł na obiad, który gości u mnie bardzo często. Kremówka sprawia, że sos jest bardziej delikatny. Tak przygotowane pulpety najczęściej podaję w towarzystwie kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek. Do tego zestaw surówek i obiad gotowy. Prosto, smacznie i do tego tanio. Obiad idealny dla całej rodziny.
Składniki:
Na pulpeciki:
- 420 g mięsa mielonego (np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z szynki)
- 1 jajko M
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- olej do podsmażenia pulpecików – użyłam rzepakowego Woj-len
Na sos:
- 0,8 l bulionu
- 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 pełna łyżka suszonej cebuli (płatki)
- pieprz i sól do smaku
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- około 2 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy ręką. Następnie w dłoniach formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką).
Dolewamy bulion, dodajemy suszoną cebulę, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, lekko mieszamy. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec zagęszczamy sos (rozrobioną w minimalnej ilości wody mąką ziemniaczaną – można ten etap pominąć). Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, na koniec dodając około 2 łyżki śmietanki 30%, lekko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Po chwili ściągamy z palnika.
Tak przygotowane pulpety podajemy w towarzystwie kasz, ryżu, ziemniaków czy klusek.
Smacznego