Pulpety w sosie z dodatkiem kremówki

Pulpety w sosie z dodatkiem kremówki. Prosty pomysł na obiad, który gości u mnie bardzo często. Kremówka sprawia, że sos jest bardziej delikatny. Tak przygotowane pulpety najczęściej podaję w towarzystwie kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek. Do tego zestaw surówek i obiad gotowy. Prosto, smacznie i do tego tanio. Obiad idealny dla całej rodziny.

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 420 g mięsa mielonego (np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z szynki)
  • 1 jajko M
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • olej do podsmażenia pulpecików – użyłam rzepakowego Woj-len

Na sos:

  • 0,8 l bulionu
  • 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 pełna łyżka suszonej cebuli (płatki)
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy ręką. Następnie w dłoniach formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką).

Dolewamy bulion, dodajemy suszoną cebulę, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, lekko mieszamy. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec zagęszczamy sos (rozrobioną w minimalnej ilości wody mąką ziemniaczaną – można ten etap pominąć). Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, na koniec dodając około 2 łyżki śmietanki 30%, lekko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Po chwili ściągamy z palnika.

Tak przygotowane pulpety podajemy w towarzystwie kasz, ryżu, ziemniaków czy klusek.

Smacznego

 

 

Dodaj komentarz