Czy już zaczęliście sezon grillowy? My planujemy rozpoczęcie jeszcze w tym tygodniu o ile pogoda dopisze, bo na razie nie jest zbyt łaskawa. Ale okazji na grilla na pewno znajdzie się w tym roku jeszcze wiele. A co poza tradycyjną kiełbasą na grilla? Dziś przedstawiam Wam 2 pyszne pomysły. Skrzydełka z grilla i proste szaszłyki z kurczakiem. Przygotowując grillowane smakołyki nie zapomnicie też o pysznych sosach. U nas to podstawa. Dla mnie oczywiście czosnkowy i pomidorowy, a dla panów koniecznie ostre sosy. Oni lubią mocne wyznania 😉 A i ja czasem tak zaszaleje mając pod ręką dużą ilość picia 😉
Skrzydełka z grilla
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka (8-9 sztuk)
Na marynatę:
- 3 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Mieszamy składniki marynaty. Oczyszczamy skrzydełka. Umieszczamy np. w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą, mieszamy jeszcze chwilę ręką, aby marynata dobrze pokryła mięso. Przykrywamy szczelnie folią i odkładamy do lodówki (najlepiej na noc, minimum 4 godziny). Skrzydełka grillujemy około 20 minut często je przewracając na drugą stronę. Pamiętajcie, by dobrze rozgrzać grill 🙂
Smacznego
Szaszłyki z grilla
Składniki:
- pierś z kurczaka
- czerwona i żółta papryka
- czerwona cebula
- mała cukinia
- 1-2 łyżki przyprawy do grilla
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry
- po szczypcie oregano, rozmarynu, tymianku, pieprzu, soli i granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki (tak by można je było nabić na patyczki do szaszłyków). Przygotowujemy marynatę mieszając składniki i nacierając nimi kawałki kurczaka. Wstawiamy do lodówki na noc.
Nabijamy na patyczki do szaszłyków pokrojone składniki w dowolnej kolejności. Gotowe szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla. Grillujemy często obracając.
Smacznego
Udanego grillowania. Mam nadzieję, że pogoda jednak okaże się łaskawa 🙂