Przepis na orzeszki z kremem i kilka słów o opiekaczu do orzeszków
Dziś kilka słów o słodkościach z mojego dzieciństwa. Orzeszki nadziane pysznym kremem. Nie wiem jak Wy, ale ja je po prostu uwielbiam. Mam wiele miłych wspomnień związanych z tym deserem. Moja mama przygotowywała takie orzeszki zawsze na święta i inne okazje. Pamiętam jak pomagałam jej w napełnianiu orzeszków kremem. Zawsze kilka znikała w mojej buzi 😉 Mam korzystała z formy do orzeszków w kształcie patelni, którą stawiało się na palnik. Dziś już jej niestety nie ma. Na szczęście można kupić tzw. opiekacze do orzeszków.
Ja polecam Wam opiekacz do orzeszków Adler AD 3039, w którym jednorazowo można upiec aż 24 połówki orzeszków. A więc cała praca przebiegnie sprawnie i szybko. Taki opiekacz ma wysoką moc, dzięki której czas wypieku można skrócić do minimum (2 minuty). Nieprzywierające płyty grzewcze ułatwiają wyciąganie ciasteczek i łatwe czyszczenie urządzenia (po ostygnięciu wystarczy wytrzeć płyty wilgotną szmatką). A to ogromna zaleta. Atutem jest też bakelitowa obudowa, termoizolowane uchwyty oraz pokrywa z zatrzaskiem, jak również antypoślizgowe nóżki. I co równie ważne – łatwość obsługi. W końcu pieczenie takich orzeszków ma być przyjemnością. W domu mam też foremki do piekarnika, ale to… zajmuje wieczność. Dlatego, jeśli zamierzacie kupić sobie „orzeszkownicę”, to naprawdę warto się zastanowić właśnie nad taką.
A który przepis na orzeszki polecam?
Znam ich kilka. Dziś ten bardziej klasyczny z orzechową masą. Do nadziewania orzeszków można wykorzystać najróżniejsze masy, w zależności od naszych upodobań.
Składniki: (na około 100 szt po złączeniu)
- 400 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka klasy L
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 żółtka jaj klasy L
- 3 łyżki mąki pszennej
- 230 g masła (wcześniej wyciągniętego z lodówki)
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub likieru orzechowego
- pół szklanki zmielonych orzechów laskowych (można też użyć włoskich, my niestety mamy uczulenie)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto na orzeszki: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, siekamy je. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta robimy małe kuleczki (wielkość trzeba wyczuć, warto zrobić 2-3 testowe). Pieczemy w rozgrzanym opiekaczu do uzyskania rumianego koloru (2 minuty, w innych maszynkach czas może być inny). Wyciągamy i studzimy.
Krem: Mleko zagotowujemy w garnku z połową cukru.
W misce miksujemy dokładnie żółtka z solą, resztą cukru i wanilią. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i miksujemy dalej. Kiedy mleko się zagotujemy przelewamy 1/3 do masy masy w misce, miksujemy. Powstałą mieszankę przelewamy do reszty mleka w garnku i gotujemy całość jak budyń – cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy garnek folią spożywczą (tak by nie dotykała budyniu) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (w temp pokojowej).
Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy do połączenia składników przez około 5 minut. Na sam koniec dodajemy zmielone orzechy i miksujemy do połączenia.
Orzeszki nadziewamy masą orzechową, łączmy i schładzamy w lodówce. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Właśnie szukam takiego sprzętu Ale fart zerknę na ten i przepis też zapisuję 🙂
😀
Super wpis Recenzja przepis Może zrobię takie orzeszki na komunię. Myśli Pani że się sprawdzą?
Myślę, że goście będą zadowoleni 🙂 Orzeszki pasują na wiele okazji 🙂
Uwielbiam orzeszki. Już wieki ich nie jadłam.
🙂
Witam ? Tylko wtrące, że patelnię do orzeszków można kupić na allegro. Sama taką zakupiłam w zeszłym roku .koszt to około 50 zl z przesyłką. Moim zdaniem niezastąpiona ?
Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
Pani Ewo, niestety jeszcze nie robiłam, ale może się uda coś dodać przed świętami.
Witam, jak długo można przechowywać orzeszki? Ile dni wcześniej można je upiec przed nadziewaniem? Pozdrawiam serdecznie ?
Ile dni wcześniej moge upiec same ciasteczka?
Same orzeszki można przechowywać spokojnie w szczelnym pojemniku nawet kilka dni, tak jak kruche ciasteczka. Masę przygotowujemy na bieżąco.
Czy opiekacz należy wysmarować tłuszczem czy tylko włożyć kulki ciasta?
Wystarczy włożyć kulki z ciasta