Przepis na dwie średnie pizze

Przepis na dwie średnie pizze

Prosta, sycąca, idealna na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zawsze się sprawdza 😉 U mnie dziś dwie proste średnie ???????? z minimalną ilością dodatków. Oczywiście wy możecie z dodatkami zaszaleć 😉

Domowa pizza – prosty przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej – u mnie mąka do pizzy typ 00 TOTA
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • niepełna szklanka ciepłej wody (tak 4/5 szklanki)
  • 3 łyżki delikatnej oliwy lub oleju

Dodatki:

  • ser mozzarella
  • przecier pomidorowy
  • przyprawa do pizzy i zapiekanek
  • plasterki ulubionej wędliny
  • kawałek cebuli
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wszystko mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze rozrobione drożdże, dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie zagniatamy ręką (przez dłuższą chwilę). Z ciasta formuje kulę, wkładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe (!) miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. W zależności od warunków ciasto może wyrosnąć szybciej lub wolniej. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć objętość.



Blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier spryskujemy oliwą lub smarujemy delikatnie olejem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ugniatamy na papierze formując kształt pizzy.

Pizze podajemy z ulubionymi dodatkami. 

U nas dziś spód to prosty sos – wymieszałam przecier pomidorowy z przyprawą do pizzy, szczyptą cukru i odrobiną ciepłej przegotowanej wody (do uzyskania pożądanej konsystencji). Do smaku dodałam też niewielką ilość pieprzu i soli. Na sos starty na tarce ser mozzarella. Jedna pizza miała kawałkami drobiowej wędliny i odrobinę pokrojonej cebuli. Druga była bez dodatków. Obie pizze przed włożeniem do piekarnika posypałam przyprawą do pizzy.

Pizze pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas zależy od piekarnika i użytych dodatków, u mnie około 15 min. Pizze należy obserwować. Spód powinien być zarumieniony. Jeśli góra pizzy za szybko się wam dopieka przełóżcie pizze na spód piekarnika.

Smacznego



Wpis we współpracy z TOTA mąka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz