Przepis na dwie średnie pizze
Prosta, sycąca, idealna na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zawsze się sprawdza 😉 U mnie dziś dwie proste średnie ???????? z minimalną ilością dodatków. Oczywiście wy możecie z dodatkami zaszaleć 😉
Domowa pizza – prosty przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej – u mnie mąka do pizzy typ 00 TOTA
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 35 g świeżych drożdży
- niepełna szklanka ciepłej wody (tak 4/5 szklanki)
- 3 łyżki delikatnej oliwy lub oleju
Dodatki:
- ser mozzarella
- przecier pomidorowy
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
- plasterki ulubionej wędliny
- kawałek cebuli
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wszystko mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze rozrobione drożdże, dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie zagniatamy ręką (przez dłuższą chwilę). Z ciasta formuje kulę, wkładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe (!) miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. W zależności od warunków ciasto może wyrosnąć szybciej lub wolniej. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć objętość.
Blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier spryskujemy oliwą lub smarujemy delikatnie olejem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ugniatamy na papierze formując kształt pizzy.
Pizze podajemy z ulubionymi dodatkami.
U nas dziś spód to prosty sos – wymieszałam przecier pomidorowy z przyprawą do pizzy, szczyptą cukru i odrobiną ciepłej przegotowanej wody (do uzyskania pożądanej konsystencji). Do smaku dodałam też niewielką ilość pieprzu i soli. Na sos starty na tarce ser mozzarella. Jedna pizza miała kawałkami drobiowej wędliny i odrobinę pokrojonej cebuli. Druga była bez dodatków. Obie pizze przed włożeniem do piekarnika posypałam przyprawą do pizzy.
Pizze pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas zależy od piekarnika i użytych dodatków, u mnie około 15 min. Pizze należy obserwować. Spód powinien być zarumieniony. Jeśli góra pizzy za szybko się wam dopieka przełóżcie pizze na spód piekarnika.
Smacznego