Prosty sernik z pomarańczową skórką
Już nie raz Wam pisałam, że moja rodzina kocha serniki. Dlatego dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis. Tym razem polecam Wam prosty sernik z pomarańczową skórą. Po upieczeniu sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Kilka chwil przygotowań, a jaki pyszny efekt. Ja uwielbiam takie proste ciasta, a Wy?
Polecam Wam ten prosty sernik z pomarańczową skórką do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Święta.
Miłego dnia moi drodzy 🙂
Składniki:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty!)
- 5 jajek M
- 100 g masła
- 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio
- 3/4 szklanki cukru
- 3 pełne łyżki budyniu śmietankowego (proszek) / u mnie budyń z cukrem trzcinowym, ale można użyć dowolny budyń
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i budyń (proszek). Wszystko miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło i krótko miksujemy.
Do zmiksowanych składników dodajemy nasz ser z wiaderka. Wszystko miksujemy tylko do połączenia.
Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy składniki krótko łyżką.
Formę (u mnie 26×26) wykładamy papierem do pieczenia (boki i spód warto lekko posmarować masłem, wówczas papier lepiej się trzyma).
Masę wylewamy do formy.
Sernik pieczemy około 60 minut na środkowym poziomie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zostawiamy sernik jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku i dopiero studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po kilku minutach wyciągamy sernik na blat i studzimy do końca.
Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika sernik należy obserwować. Sernik powinien być lekko zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzić od blaszki.
Sernik można jeść od razu po wystudzeniu. Będzie delikatny i kremowy. Jeśli zostawimy go na noc w lodówce, będzie miał bardziej zwartą konsystencję.
Smacznego