Prosty sernik z pomarańczową skórką

Prosty sernik z pomarańczową skórką

Już nie raz Wam pisałam, że moja rodzina kocha serniki. Dlatego dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis. Tym razem polecam Wam prosty sernik z pomarańczową skórą. Po upieczeniu sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Kilka chwil przygotowań, a jaki pyszny efekt. Ja uwielbiam takie proste ciasta, a Wy?

Polecam Wam ten prosty sernik z pomarańczową skórką do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Święta.

Miłego dnia moi drodzy 🙂

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty!)
  • 5 jajek M
  • 100 g masła
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki budyniu śmietankowego (proszek) / u mnie budyń z cukrem trzcinowym, ale można użyć dowolny budyń

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i budyń (proszek). Wszystko miksujemy do połączenia.

Następnie dodajemy rozpuszczone masło i krótko miksujemy.

Do zmiksowanych składników dodajemy nasz ser z wiaderka. Wszystko miksujemy tylko do połączenia.

Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy składniki krótko łyżką.

Formę (u mnie 26×26) wykładamy papierem do pieczenia (boki i spód warto lekko posmarować masłem, wówczas papier lepiej się trzyma).

Masę wylewamy do formy.

Sernik pieczemy około 60 minut na środkowym poziomie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zostawiamy sernik jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku i dopiero studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po kilku minutach wyciągamy sernik na blat i studzimy do końca.

Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika sernik należy obserwować. Sernik powinien być lekko zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzić od blaszki.

Sernik można jeść od razu po wystudzeniu. Będzie delikatny i kremowy. Jeśli zostawimy go na noc w lodówce, będzie miał bardziej zwartą konsystencję.

Smacznego

 

Dodaj komentarz