Prosty mazurek kukułkowo-jagodowy

Prosty mazurek kukułkowo-jagodowy

Prosty mazurek kukułkowo-jagodowy

Przygotujcie dziś ze mną mazurek, który osłodzi Wam święta 🙂 Bardzo prosty w przygotowaniu z minimalnej ilości składników. To idealne ciasto na wielkanocny stół. P.s. Pamiętajcie, że przy zdobieniu mazurka możecie poszaleć. U mnie dziś wersja minimalistyczna 😉

Jak przygotować prosty mazurek?

Wielkanocny mazurek

Składniki:

Na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej ToTa
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła (siekamy przed dodaniem do reszty składników)
  • 1 łyżka śmietany 18% (kwaśniej)
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • konfitura jagodowa
  • około 1/3 puszki masy krówkowej o smaku kukułki
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w misie robota lub ręcznie na blacie/macie.

Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Ja przykładam talerz i wycinam kształt wydłużając górę i dół na kształt pisanki. Można sobie ułatwić pracę i wcześniej przygotować wycięty z papieru wzór, by według niego wyciąć idealną pisankę.

Naszą pisankę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ze skrawków ciasta formujemy w dłoniach kulki. Smarujemy brzeg ciasta białkiem i przyklejamy nasze kulki do pisanki.

Całość schładzamy w lodówce 30-40 minut. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Uwaga! Każdy piekarnik piecze inaczej, obserwujemy ciasto.

Gdy ciasto ostygnie smarujemy je najpierw konfiturą jagodową.

Na konfiturę nakładamy porcję masy krówkowej o smaku kukułki.

Całość dowolnie zdobimy – u mnie dziś wersja minimalistyczna (płatki migdałów).

Smacznego



Wpis we współpracy z ToTa mąka

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz