Dziś zapraszam Was na proste, szybkie w przygotowaniu ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wyczuwalna cytrynowa nuta, słodkość kandyzowanego ananasa… nic tylko piec i jeść 😉 Spróbujcie.
Polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania), a do tego bogaty wybór 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 cytryna (średnia)
- 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa Skworcu
- 250 g margaryny (miękkiej)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
Przygotowanie:
Siekamy 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa na mniejsze kawałki i odstawiamy.
Do miski przekładamy miękką (!) margarynę – najlepiej pociętą na mniejsze kawałki. Dosypujemy cukier i wbijamy jedno jajko, całość dokładnie miksujemy.
Ciągle miksując wbijamy kolejne jajka. Zmniejszamy obroty miksera. Wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy skórkę startą z jednej cytryny i sok z całej cytryny. Miksujemy. Dodajemy resztę mąki (1 szklankę), miksujemy na mniejszych obrotach.
Na koniec wsypujemy kandyzowanego ananasa. Całość chwilkę miksujemy.
Ciasto przekładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie keksówka).
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka około 45 minut.
Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego