Pomidorowy sos do pizzy – dwa proste przepisy
Lubicie pizze? My uwielbiamy. W szczególności tą domową pełną ulubionych dodatków. Tu liczy się tylko wyobraźnia i… dobry przepis. Przepis na pizze znajdziecie np. tutaj (klik)
A jak pizza, to i pomidorowy sos. Bez niego ani rusz. Dziś mam dla Was dwa proste przepisy na pomidorowy sos do pizzy. Oba wykonacie wręcz ekspresowo.
Wersja nr I:
Składniki:
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do pizzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy króciutko na oliwie. Przekładamy do garnuszka z resztą składników i zagotowujemy. Od zagotowania, gotujemy na małej mocy palnika około 20 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Smacznego
Wersja nr II – ekspresowa:
Składniki:
- 4 łyżki koncentratu czarnomorskiego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii + opcjonalnie szczypta innych ulubionych ziół
- 1-2 ząbki czosnku
- pół łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Mieszamy z resztą składników i… gotowe! Ekspresowa baza na spód pizzy.
Smacznego