Pieczone uszka z kapustą i grzybami

Pieczone uszka z kapustą i grzybami

Dziś mam dla Was przepis na pyszne pieczone uszka z kapustą i grzybami. Proste w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Takie uszka świetnie smakują same, jak i w towarzystwie kubka czerwonego barszczu. Uwielbiam je. Śmiało możecie zrobić je wcześniej i zamrozić. A przepis na uszka… Tylko spójrzcie jak jest prosty 🙂

Jak zrobić pieczone uszka z kapustą i grzybami?

Uszka pieczone z kapustą i grzybami

Składniki:

Farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko M

*szklanka ma u mnie 250 ml

Przygotowanie:

Farsz: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godz. Gotujemy je potem w wodzie, w której się moczyły przez około 30-40 min.

Grzyby odsączamy i drobno kroimy. Uwaga! Wodę z grzybów zostawiamy.

Cebulę drobno kroimy i szklimy. Pod koniec dodajemy nasze grzyby i jeszcze chwilę podsmażamy całość. Odstawiamy składniki na bok.

Do większego garnka przekładamy odsączoną kapustę (ja zawsze ją wcześniej przepłukuję w zimnej wodzie i siekam). Wlewamy do niej wodę z grzybów i zwykłą (do wysokości kapusty). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy całość pod przykryciem około 1 godziny. Kapustę odsączamy (wyławiamy ziela angielskie i liście) przekładamy do miski, dodajemy grzyby z cebulą. Całość doprawiamy pieprzem i solą (farsz ma być wyrazisty w smaku). Mieszamy.

Ciasto:

Do miski przekładamy wszystkie składniki (masło siekamy) i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy i wycinamy duże koła. Do każdego nakładamy nasz farsz. Zlepiamy brzegi jak pieroga. Następnie zlepiamy dwa końce każdego pieroga tworząc kształt uszek.

Nasze uszka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy do ładnego zarumienienia, około 20-25 min. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz