Babeczki pachnące wanilią

Babeczki pachnące wanilią

Babeczki pachnące wanilią

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne babeczki pachnące wanilią. Proste w przygotowaniu, idealne na deser.  Babeczki długo zachowują świeżość. Moje dzieci je uwielbiają. Część babeczek wraz z synkiem udekorowaliśmy różową polewą i świąteczną posypką. Dekoracją reszty babeczek później zajęła się córeczka. Ile przy tym było radości i zabawy 🙂 Polecamy i Wam.

Wilgotne waniliowe babeczki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru trzcinowego (można dać zwykły)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka M
  • pół szklanki oleju
  • opcjonalnie odrobina ekstraktu waniliowego

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka ma u mnie 250 ml pojemności.

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, oba rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy i kefir. Mieszamy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.

Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.

Babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz