Pieczone jabłka z kruszonką Szukacie pomysłu na prosty deser? Polecam Wam pyszne pieczone jabłka z kruszonką. To jeden z ulubionych deserów mojej mamy. Tak prosty, a tak pyszny. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem moja mama często przygotowywała pieczone jabłka z marmoladą. Coś cudownego. Moja wersja pieczonych jabłek jest bardziej na bogato, ale polecam Wam też wersję z marmoladą. Zapewne i ona kiedyś pojawi się na blogu 😉
Składniki:
- 3-4 jabłka (u mnie 3 grójeckie, kupiłam w Lidl, świetnie smakują)
- miks posiekanych orzechów i bakalii – po około 2 łyżeczki na jabłko
- miód do polania
- cynamon do smaku
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 80 g mąki TOTA
Przygotowanie:
Odcinamy kapelusze jabłek i ostrożnie wydrążamy gniazda nasienne. W miejsca po gniazdach nakładamy miks posiekanych drobno orzechów i bakalii (ulubionych), polewamy całość miodem. Można też dodać cynamon do smaku.
Robimy kruszonkę z 50 g masła, 50 g cukru i 80 g mąki (składniki rozcieramy w palcach).
Jabłka wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde nakładamy kruszonkę. Wierzch oprószamy cynamonem. Obok można wyłożyć też odcięte wcześniej kapelusiki.
Jabłka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut (obserwujemy kruszonkę).
Tak przygotowane jabłka można podać bez dodatków lub z gałką ulubionych lodów.
Smacznego