Spaghetti z szybkim aromatycznym sosem Lubicie makaron? Ja uwielbiam. To jeden z lepszych i szybszych pomysłów na obiad. Dziś mam dla Was przepis na spaghetti z szybkim aromatycznym sosem. Wzorowałam się tutaj na znanym sosie basilico. Oczywiście moja wersja jest ciut inna. Wyszło pysznie i aromatycznie. Rodzinka była zadowolona, a to zawsze najważniejsze 😉 Polecam i Wam mój prosty przepis na obiad. Jak to zawsze powtarzam – W prostocie siła 😉 Zgodzicie się?
- 1 opakowanie makaronu spaghetti Goldmak
- około 500 g pomidorów
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 mniejsza cebula
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie: tarty ser do podania
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. A następnie kroimy w kosteczkę. Opcjonalnie można użyć dobrej jakości pomidorów bez skórki ze słoika lub puszki, ale świeże są zawsze lepsze.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy starty ząbek czosnku, mieszamy. A po chwili dodając pokrojone pomidory.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, gdyby sok zbytnio odparował. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i wyłączamy gaz pod sosem.
Rada: Sos można podać w takiej postaci lub użyć blendera żyrafy by sos był gładszy.