Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska. Dziś polecam Wam pyszną i szybką w przygotowaniu przekąskę. Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście sprawdzą się idealnie na nie jednym przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi. Tak przygotowane pieczarki można podać same, z ulubionymi sosami lub jako dodatek do innych dań. Spróbujcie, polecam Wam ten pyszny i prosty przepis.
Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska idealna na każdą okazję.
Składniki:
- około 12 pieczarek
- 5 pełnych łyżek mąki żytniej – użyłam typ 720 PZZ Białystok
- 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mleka
- 1 jajko klasy M
- większa szczypta suszonej mielonej bazylii
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i przecinamy każdą na pół.
Do głębokiego talerza lub miski wsypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy 1 jajko, doprawiamy po całości pieprzem (ciasta nie może być mdłe), dodajemy około szczypty soli i szczyptę (większą) suszonej mielonej bazylii. Powoli dolewamy mleko, mieszając całość np. widelcem. Ma nam powstać ciasto gęstsze od śmietany. W razie potrzeby można dodać ciut więcej mleka (gdy ciasto jest za gęste) lub dosypać mąki kukurydzianej (gdy wyjdzie za rzadkie).
Połówki pieczarek maczamy w cieście i smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podajemy same lub w towarzystwie ulubionych sosów.
Smacznego