Owsiane naleśniki – najłatwiejszy przepis Dziś zapraszam Was na pyszne naleśniki przygotowane na bazie mąki owsianej. Mąka owsiana, to nic innego jak zmielone płatki owsiane. Ja najczęściej mielę je w młynku do kawy (najlepszy sposób). Owsiane naleśniki wychodzą elastyczne i pyszne. Nawet moje maluchy je lubią. Najczęściej podajemy je z dżemem lub latem z porcją świeżych owoców. Zdrowo i pyszne, a do tego łatwiej się już chyba nie da. Wystarczą Wam dosłownie 3 składniki, nie licząc dodatków. Spróbujcie takich owsianych naleśników, a może i Wy się w nich rozsmakujecie 🙂 Miłego dnia moi drodzy.
Składniki: (na 3-4 sztuki)
- 50 g płatków owsianych – użyłam pełnoziarnistych PZZ Białystok
- 1 jajko klasy M
- 100 ml mleka
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
- dodatkowo: ulubione dodatki – u nas dżem
Przygotowanie:
Płatki należy dobrze zmielić na mąkę. Ja używam do tego młynka do kawy (sprawdza się najlepiej).
Do miski wsypujemy naszą owsianą mąkę, wbijamy 1 jajko i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy (ja używam widelca ;)), aby nie było grudek.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Wylewamy porcję masy i rozprowadzamy ją tworząc cienki naleśnik. Smażymy z obu stron na złoto.
Osiane naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
przepysznie wyglądaja
Dziękuję i polecam 😀
Do tego filiżanka dobre kawy i mamy śniadanie idealne!
To prawda 🙂
Pysznie wyglądają i widać, że są mięciutkie 🙂
Dziękuję i polecam 😀