Obiadowa zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i papryką Lubicie proste ziemniaczane zapiekanki? My bardzo. Ostatnio na obiad przygotowałam pyszną zapiekankę z kiełbasą, ziemniakami i papryką. Do tego dodałam dla smaku kukurydzę z puszki i cebulę. Zapiekanka znikła jeszcze szybciej niż powstała. Tak prosto, a tak pysznie. Farsz można dowolnie wzbogacać, np. o dodatkową paprykę, kawałek szynki lub pieczarki.
Smak zapiekanka zawdzięcza oczywiście dobrej jakości kiełbasie. U mnie kiełbasa rzeźnika. A tą można kupić w sklepie Podlaska Chata. Polecam! My ostatnio smakowaliśmy nie tylko wyborną kiełbasę z Podlaskiej Chaty, ale też inne znakomite produkty jak szynkę, polędwicę, pasztet czy boczek. Ten smak… Polecam i Wam 😉
Składniki:
- 11-12 średnich ziemniaków (u mnie vineta)
- 1 czerwona papryka
- około 260 g kiełbasy rzeźnika Podlaska Chata
- 1 mała cebula
- 5 łyżek kukurydzy
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18% (kwaśnej)
- pieprz i sól do smaku
- około 200 g startego sera mozzarella
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Ziemniaki studzimy i obieramy i kroimy na grubsze plastry.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Formę na tartę (u mnie 28 cm, sprawdzi się też większe naczynie do żaroodporne) smarujemy delikatnie olejem lub oliwą z oliwek. Dno i boki formy wykładamy plastrami ziemniaków.
Paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy drobno lub w piórka (ja część skroiłam drobno, a część zostało w piórkach). Składniki wkładamy do miski, dodajemy i mieszamy.
Następnie spód posypujemy częścią startego ser. Kolejno wykładamy połowę farszu, posypujemy cienką warstwą sera, dajemy resztę farszu i kukurydzę. Na wierzch układamy plastry ziemniaków.
Teraz polewamy wszystko mieszanką śmietany i jajek (do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i pieprzem). Całość posypujemy resztą startego sera.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około 35-40 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg).
Uwaga! Ja wyjęłam zapiekankę chwilę wcześniej do zdjęć, a potem ją jeszcze ładnie podpiekłam 5 minut już na funkcji termoobiegu.
Smacznego