Mozzarella w kuchni – tak czy nie?

Mozzarella, to śnieżnobiały ser podpuszczkowy, niedojrzewający. W wersji oryginalnej powstaje ze świeżego mleka krowiego, bawolego, albo z ich mieszanki. Ze względu na fakt, iż produkowana jest z mleka pasteryzowanego, kobiety w ciąży mogą jeść ten ser bez obaw, o czym więcej można dowiedzieć się na stronie https://dzidzius.pl/ciaza-i-porod/mozzarella-w-ciazy-czy-mozna-jesc/. Najlepszym wyborem jest Mozzarella di Bufala Campana, czyli produkt regionalny z mleka bawolego. Ponieważ jest ciężko dostępna w Polsce, sięgnąć można po opcje z mleka krowiego, równie smaczne i uniwersalne w wykorzystaniu. Mozzarella jest bardzo miękka, gładka i kremowa, a formuje się ją głównie w kule. Aby zapewnić świeżość, wilgotność i najwyższą jakość, przechowywana jest w solance.

Ciekawostka: Mimo iż mozzarella ma biały kolor, zaliczana jest do serów żółtych.

Zalety mozzarelli:
  • zawiera dużą ilość białka: 22g/100g sera;
  • zawiera witaminy z grupy B: B2 – ryboflawinę, B6 – pirydoksynę, B7 – biotynę, B12 – kobalaminę;
  • bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E;
  • źródło fosforu, magnezu, potasu, selenu, cynki i magnezu;
  • bogate źródło wapnia: wystarczy 6 plasterków sera, by zaspokoić całkowite dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń.

Jak powstaje?

Mozzarella powstaje przez dodanie do mleka podpuszczki – enzymu trawiennego, który powoduje powstanie charakterystycznych skrzepów. W drugim etapie oddziela się je od serwatki, którą stosować można dalej do produkcji innego rodzaju sera, ricotty. Mozzarella dojrzewa godzinę, po czym zalewa się ją gorącą wodą. Po jej odlaniu formuje się już ostateczne kuliste lub walcowate formy i trafiają one do zimnej wody, w której twardnieją. Ser w takiej postaci zalewany jest solanką, by dojrzał. Końcowy etap, to zapakowanie gotowego produktu w serwatkowym słono-kwaśnym roztworze.

Na zimno

W dzisiejszych czasach, kiedy mamy mnóstwo obowiązków, należy pamiętać, że dobrze zbilansowana i zdrowa dieta, to podstawa. Nie każdy lubi spędzać w kuchni długie godziny, a mozzarella jest na tyle wdzięcznym produktem, że smakuje zarówno dobrze na zimno i ciepło i łatwo przygotować z nią szybkie dania. Warto zatem zawsze mieć ten ser w lodówce. Nie masz pomysłu na wartościowe śniadanie lub szybką kolację? Pokrój ser w plastry, dodaj ulubione pomidory, skrop wszystko oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i gotowe.

mozzarella

Przystawki na każdą okazję

Mozzarella komponuje się idealnie z wieloma dodatkami, co daje pole do popisu, kiedy nie mamy już pomysłu czym zaskoczyć znajomych lub rodzinę. Jest to szczególnie przydatne, kiedy spodziewamy się gości lub przyjaciółka wpadnie nagle, np. na babskie pogaduchy z butelką wina. Dekoracyjne minikulki, będą pięknie wyglądały w koreczkach, zarówno z warzywnymi jak i mięsnymi dodatkami. Można je owinąć na przykład plastrami szynki parmeńskiej lub ponabijać naprzemiennie pomidorkami koktajlowymi. A nie ma szybszej sałatki niż właśnie ta z mozzarellą. Wystarczy pokroić ser, dodać rukolę, oliwki i zalać wszystko sosem winegret.

Dania główne

Mozzarella bardzo dobrze sprawdza się w daniach na gorąco. Na widok ciągnącego się sera, każdemu pocieknie ślinka. Można go śmiało zapiekać, grillować czy przysmażać na patelni. Włosi nie wyobrażają sobie bez niej pizzy, makaronów i lasagne. 

Oto pomysł, jak prosto i szybko wyczarować wyśmienity obiad dla rodziny i przyjaciół. Ponieważ mozzarella to ser pochodzący z Włoch, świetnie nadaje się do dań z kuchni śródziemnomorskiej. 

Pierś z kurczaka w stylu włoskim zapiekana z mozzarellą i pomidorami

Składniki: 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 pomidory
  • 2 duże kulki mozzarelli (250 g)
  • garść tartej mozzarelli
  • świeża bazylia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 

  1. Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać każdą co około 2 cm, uważając aby nie przeciąć całkiem fileta. Przyprawić solą, pieprzem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 
  2. Kulki mozzarelli i pomidory pokroić na plastry.
  3. Oliwę, bazylię, szczyptę soli i pieprzu zmiksować w blenderze.
  4. W każde nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli, pomidora polać sosem bazyliowym, na końcu posypać tartym serem.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec kurczaka około 40 minut.
  6. Podawać w towarzystwie ziemniaków i mizerii.

Smacznego!

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz