Kakaowo-waniliowe ciasto jogurtowe
Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu kakaowo-waniliowe ciasto jogurtowe. To łaciate ciasto wspaniale smakuje z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty. Wypiek z dodatkiem naturalnego jogurtu dłużej zachowuje świeżość i nie jest suchy. Domowe ciasto na jogurcie jest proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila mieszania. Oczywiście podstawą jest tu naturalny jogurt. Ja wykorzystuję domowy jogurt. Jak zrobić taki jogurt?
Domowy jogurt – to naprawdę proste!
Jak zrobić kakaowo-waniliowe ciasto jogurtowe?
Składniki:
- 350 g naturalnego jogurtu – u mnie jogurt domowy z Zakwaski Vivo
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 1,5 łyżki do masy waniliowej
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
- około 3/4 łyżeczki pasty waniliowej (zamiennie ekstrakt waniliowy lub mały cukier wanilinowy)
- 2 łyżeczki sody
- 2 jajka M
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Uwaga! Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia, nie za długo.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1,5 łyżki kakao, mieszamy do połączenia. Do drugiej dodajemy 1,5 łyżki mąki pszennej, mieszamy do połączenia.
Keksówkę (u mnie 31×11 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Masę wykładamy naprzemiennie do keksówki – raz łyżką jasnego ciasta, raz ciemnego.
Ciasto pieczemy na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka. Nie pieczemy ciasta zbyt długo, by go nie wysuszyć.
Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dowolnie dekorujemy.
Smacznego
*Wpis we współpracy z Jogurt-domowy.pl
Rewelacja
Nawet nie wiedziałam, że istnieją takie zakwaski. Ciekawe to
Polecam 🙂
U mnie też jogurt musi być. Najczęściej jem z nim musli. Ale to ciasto też kusi
Jogurtowe musi smakować. Zrobię
Polecam 🙂