Kakaowo-waniliowe ciasto jogurtowe

Kakaowo-waniliowe ciasto jogurtowe

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu kakaowo-waniliowe ciasto jogurtowe. To łaciate ciasto wspaniale smakuje z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty. Wypiek z dodatkiem naturalnego jogurtu dłużej zachowuje świeżość i nie jest suchy. Domowe ciasto na jogurcie jest proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila mieszania. Oczywiście podstawą jest tu naturalny jogurt. Ja wykorzystuję domowy jogurt. Jak zrobić taki jogurt?

Domowy jogurt – to naprawdę proste!

Dlaczego domowy jogurt? Bo to samo zdrowie i naturalny, pyszny smak. Wiemy co jemy 😉 Tylko mleko + bakterie. Domowy jogurt jest bez cukru, bez barwników, bez zagęszczaczy itd. Nie jest poddawany przemysłowej obróbce. Jest pyszny, gęsty i delikatny w smaku. Idealny dla osób będących na diecie, sportowców czy tych, które tak jak ja nie wyobrażają sobie by w ich domu mogło zabraknąć jogurtu. U mnie taki jogurt to podstawa wielu pysznych śniadań, jogurtowych dipów, dodatek do sałatek, czy baza do wielu wypieków i deserów. Polecam!

Jak przygotować domowy jogurt?

Do zrobienia jogurtu w warunkach domowych potrzebujemy mleka i… specjalnych, probiotycznych bakterii. A te dostaniemy na stronie: https://www.jogurt-domowy.pl/ Poza zakwaskami do jogurtów możemy też kupić np. zakwaski do kefiru. Każde opakowanie z zakwaskami zawiera szczegółową ulotkę jak przygotować domowy jogurt. W skrócie wygląda to tak:

KROK 1. Doprowadź mleko do temp. 40-45 °C Najlepiej zagotuj mleko  i następnie ostudź do tej temperatury.

KROK 2. Dodaj bakterie Do mleka o temperaturze od 40 °C do max. 45 °C dodajemy bakterie (1 fiolkę Zakwaski lub saszetkę Vital). Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.

KROK 3. Odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godz. Naczynie zakrywamy i odstawiamy w cieple. Można owinąć je np. kocem lub ręcznikiem, by jak najdłużej trzymało temperaturę. W zimie postaw na kaloryfer. I gotowe! Uwaga! Takim domowym jogurtem można zaszczepić mleko jeszcze 2-3 razy. Więc … wydajność 🙂 Duża ilość domowego jogurtu na wyciągnięcie ręki.

Istnieją różne zakwaski: Zakwaska do PROBIO JOGURT, Zakwaska BIFIVIT, Zakwaska IMU-JOGURT, Zakwaska FIT&SLIM, Zakwaska JOGURT typ, a nawet Zakwaska do VEGURTU (jogurt przygotowujemy wówczas na bazie napojów roślinnych, zwłaszcza sojowego ale również owsianego, migdałowego czy kokosowego). 

Jak zrobić kakaowo-waniliowe ciasto jogurtowe?

Składniki:

  • 350 g naturalnego jogurtu – u mnie jogurt domowy z Zakwaski Vivo
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 1,5 łyżki do masy waniliowej
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao
  • około 3/4 łyżeczki pasty waniliowej (zamiennie ekstrakt waniliowy lub mały cukier wanilinowy)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka M
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Uwaga! Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia, nie za długo.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1,5 łyżki kakao, mieszamy do połączenia. Do drugiej dodajemy 1,5 łyżki mąki pszennej, mieszamy do połączenia.

Keksówkę (u mnie 31×11 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Masę wykładamy naprzemiennie do keksówki – raz łyżką jasnego ciasta, raz ciemnego.

Ciasto pieczemy na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka. Nie pieczemy ciasta zbyt długo, by go nie wysuszyć.

Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dowolnie dekorujemy.

Smacznego

*Wpis we współpracy z Jogurt-domowy.pl

6 comments

Dodaj komentarz