Młoda kapusta z makaronem – szybki sezonowy obiad
Dziś mam dla Was przepis na pyszny sezonowy obiad. Młoda kapusta z makaronem, to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. Takie danie jest smaczne i syci na długo. Jeśli tak jak ja uwielbiacie młodą kapustę i makaron, to szczerze polecam Wam ten prosty przepis. Smacznego i miłego dnia 🙂
Jak przygotować makaron z młodą kapustą?
Kilka prostych składników, kilka minut przygotowań i pyszny obiad gotowy. Makaron z młodą kapustą to danie wręcz ekspresowe 😉 Ja używam do niego pyszny, swojski makaron od EkoMak Makarony Babuni. Polecam 🙂
Składniki:
- pół główki małej młodej kapusty
- 100 g kiełbasy
- około 150 g pieczarek
- około 200 g makaronu – u mnie Makaron Swojski Tradycyjny Wstążka Makarony Babuni EkoMak
- około 1,5 szklanki wody
- 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonych płatków cebuli
- do smaku: 3 ziela angielskie, szczypta suszonych liści laurowych lub 1 cały liść laurowy, sól, świeżo mielony pieprz
- olej do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.
Kiełbasę i pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy naszą kapustę, chwilę smażymy wszystko. Następnie zalewamy całość wodą, dodajemy suszone płatki cebuli*, przyprawy, koperek i przecier pomidorowy.
Całość dusimy około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zrobi się miękka dodajemy nasz ugotowany makaron, wszystko mieszamy, jeszcze chwilę razem gotujemy. Podajemy.
Uwaga: Jeśli używamy świeżej cebuli* należy ją wcześniej zeszklić i dopiero dodać resztę składników.
Smacznego
*Wpis we współpracy z Eko Mak Makarony Babuni
Lubię takie szybkie obiady
Świetny pomysł Zrobie jutro
Było mega pyszne