Młoda kapusta z makaronem – szybki sezonowy obiad

Młoda kapusta z makaronem

Młoda kapusta z makaronem – szybki sezonowy obiad

Dziś mam dla Was przepis na pyszny sezonowy obiad. Młoda kapusta z makaronem, to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. Takie danie jest smaczne i syci na długo. Jeśli tak jak ja uwielbiacie młodą kapustę i makaron, to szczerze polecam Wam ten prosty przepis. Smacznego i miłego dnia 🙂

Jak przygotować makaron z młodą kapustą?

Kilka prostych składników, kilka minut przygotowań i pyszny obiad gotowy. Makaron z młodą kapustą to danie wręcz ekspresowe 😉 Ja używam do niego pyszny, swojski makaron od EkoMak Makarony Babuni. Polecam 🙂

Składniki:

  • pół główki małej młodej kapusty
  • 100 g kiełbasy
  • około 150 g pieczarek
  • około 200 g makaronu – u mnie Makaron Swojski Tradycyjny Wstążka  Makarony Babuni EkoMak
  • około 1,5 szklanki wody
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonych płatków cebuli
  • do smaku: 3 ziela angielskie, szczypta suszonych liści laurowych lub 1 cały liść laurowy, sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.

Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.

Kiełbasę i pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy naszą kapustę, chwilę smażymy wszystko. Następnie zalewamy całość wodą, dodajemy suszone płatki cebuli*, przyprawy, koperek i przecier pomidorowy.

Całość dusimy około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zrobi się miękka dodajemy nasz ugotowany makaron, wszystko mieszamy, jeszcze chwilę razem gotujemy. Podajemy.

Uwaga: Jeśli używamy świeżej cebuli* należy ją wcześniej zeszklić i dopiero dodać resztę składników.

Smacznego

*Wpis we współpracy z Eko Mak Makarony Babuni

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz