Mleczny króliczek z brzoskwiniami i pomarańczą (deser na zimno). Prosty deser, który cieszy oczy. Idealny dla dzieci, choć i dorosłych cieszy jego kształt. Do deseru dodałam pokrojoną brzoskwinię i skórkę z pomarańczy, ale możecie dodać również inne owoce i bakalie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła 🙂
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 5 łyżeczek cukru
- 2 i 3/4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki gorącej wody
- sok z 1 mandarynki (słodkiej)
- 1 świeża brzoskwinia
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
*silikonowa foremka – u mnie w kształcie królika
Do garnka na mleko (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko, dodajemy cukier i sok z wyciśniętej mandarynki. Gotujemy wszystko cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejszamy płomień na minimalny. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę. Wlewamy do mleka, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. Studzimy.
Brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę lub dowolne mniejsze kawałki. Do przygotowanej silikonowej formy wsypujemy skórkę pomarańczową oraz pokrojoną brzoskwinię.
Następnie delikatnie wlewamy przestudzoną mleczną mieszankę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i wkładamy do lodówki.
Gdy nasz mleczny deser całkowicie stężeje wyjmujemy go ostrożnie z formy. Podajemy.
Smacznego