Dziś zapraszam Was na przepis na chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika. Takie ziemniaki idealnie nadają się do obiadu lub na przyjęcie jako samodzielne danie. Do chrupiących ziemniaczków pasują sałatki, dipy lub mięsa. Spróbujcie.
Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika
2016-04-14 10:00:07
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- około 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1 1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki.
- W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami.
- Ziemniaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach.
- Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem.
- Podajemy same lub jako dodatek do obiadu, sałatki.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/