Mleczne placuszki podane z syropem klonowym i suszonymi jabłkami

Mleczne placuszki podane z syropem klonowym i suszonymi jabłkami Lubicie placki? My je uwielbiamy. Idealne na śniadanie, kolację, a nawet na obiad 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne mleczne placuszki, które podałam ze słodkim syropem klonowym i suszonymi jabłkami. Placki na mleku wyszły tak dobre, że musiałam dorabiać jeszcze pół porcji, bo cała rodzina zasiadła przy talerzu 😉 Z podanych składników wyjdzie Wam duży talerz prostych panacakes. Ze względu na dodatek sody i proszku do pieczenia mleczne placuszki wychodzą lekko puszyste. Polecam je dla dzieci i dorosłych.

Rada: Suszoną kostkę jabłkową można też śmiało wmieszać w masę na placuszki.

Składniki:

Na mleczne placki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka klasy M
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • niewielka ilość oleju do smażenia placków
  • kostka jabłkowa Amkez
  • syrop klonowy do podania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodą. Mieszamy składniki łyżką.

Dodajemy jajka, wstępnie mieszamy.

Mleko lekko podgrzewamy. Dolewamy do składników i dokładnie wszystko mieszamy. Masa powinna być jednolita.

Na niewielkiej ilości tłuszczu smażmy placki (u mnie 1 łyżka masy, to 1 placek). Placki smażymy na mniejszym ogniu, by ładnie urosły i doszły w środku.

Podajemy je polane słodkim syropem klonowym i posypane kostką jabłkową (suszone jabłka).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi