Chłopski garnek z ziemniakami

Chłopski garnek z ziemniakami Dziś mam dla Was przepis na prosty jednogarnkowy obiad. Chłopski garnek z ziemniakami, to idealne danie na chłodne jesienne lub zimowe dni. Doskonale rozgrzewa i syci. Pamiętam jak moja babcia przygotowywała takie jednogarnkowe obiady. Dodawała do nich, to co akurat miała pod ręką. I coś w tym jest 😉 Chłopski garnek z ziemniakami, to takie swoiste czyszczenie lodówki. Możecie dodać dowolną kiełbasę, możecie go wzbogacić o inny rodzaj papryki, a nawet dołożyć marchewkę. Spróbujcie. Prosty i szybki pomysł na obiad.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • dowolna kiełbasa – u mnie dziś kawałek podwawelskiej i około 300 g suszonych kiełbasek jałowcowych
  • opcjonalnie kawałek boczku (ja dziś nie dodałam)
  • 1 duża żółta papryka
  • 500 ml bulionu (u mnie drobiowy)
  • 2 pełne łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka CHIMICHURRI Organic – mieszanka przypraw dostępna smakinamiare.pl
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju

*można wzbogacić o dodatkową paprykę, marchewkę itd

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Jeśli chcemy na tym etapie należy dodać też drobno pokrojony boczek, przesmażyć (ja dziś nie dodawałam). Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę smażymy. Po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i po chwili pokrojoną żółtą paprykę. Całość chwile smażymy (co jakiś czas mieszając) pod koniec doprawiając mieszanką przypraw i słodką czerwoną papryką.

Dolewamy bulion i dodajemy przecier pomidorowy. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy całość na mniejszym ogniu do miękkości ziemniaków. Co jakiś czas warto wszystko przemieszać. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Chłopski garnek najlepiej smakuje z domowym pieczywem np. bułkami.

Smacznego

 

4 comments

Dodaj komentarz