Mini pączki z mascarpone
Dziś mam dla Was przepis na mini pączki z mascarpone. Świetna propozycja na deser. Takie mini pączki sprawdzą się też idealnie na różne spotkania, przyjęcia lub imprezę sylwestrową. Szybkie i proste w przygotowaniu. My uwielbiamy. Polecamy i Wam.
Jak zrobić mini pączki z mascarpone?
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu (lub zwykły cukier + odrobina ekstraktu waniliowego)
- 2 duże lub 3 małe jajka
- ciut ponad 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wódki lub zamiennie ocet jabłkowy, sok z cytryny / ma sprawić, że pączki nie chłoną tyle tłuszczu
Dodatkowo:
- cukier puder i olej do smażenia
*składniki odmierzane szklanką 250 ml
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w misce (ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto będzie się lekko lepić). Rada: Zawsze najpierw warto dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać resztę składników.
Z masy formujemy małe kuleczki. Dla ułatwienia rękę można oprószyć mąką lub natłuścić olejem. Ja robiłam to szybko, dlatego moje pączki nie są takie ładne, ale są bardzo smaczne. A to najważniejsze, prawda? 😉
Mini pączki smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny się powoli rumienić i same obracać.
Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Smacznego
*Wpis we współpracy ze Skworcu