Mini pączki z mascarpone

Mini pączki z mascarpone

Mini pączki z mascarpone

Dziś mam dla Was przepis na mini pączki z mascarpone. Świetna propozycja na deser. Takie mini pączki sprawdzą się też idealnie na różne spotkania, przyjęcia lub imprezę sylwestrową. Szybkie i proste w przygotowaniu. My uwielbiamy. Polecamy i Wam.

Jak zrobić mini pączki z mascarpone?

Pączki na mascarpone

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu (lub zwykły cukier + odrobina ekstraktu waniliowego)
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • ciut ponad 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wódki lub zamiennie ocet jabłkowy, sok z cytryny / ma sprawić, że pączki nie chłoną tyle tłuszczu

Dodatkowo:

  • cukier puder i olej do smażenia

*składniki odmierzane szklanką 250 ml

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy w misce (ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto będzie się lekko lepić). Rada: Zawsze najpierw warto dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać resztę składników.

Z masy formujemy małe kuleczki. Dla ułatwienia rękę można oprószyć mąką lub natłuścić olejem. Ja robiłam to szybko, dlatego moje pączki nie są takie ładne, ale są bardzo smaczne. A to najważniejsze, prawda? 😉

Mini pączki smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny się powoli rumienić i same obracać.

Podajemy obsypane cukrem pudrem.

Smacznego

*Wpis we współpracy ze Skworcu

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz