Mini bananowe serniczki – prosty przepis na deser
Dziś mam dla Was przepis na prosty do przygotowania deser. Pyszne mini bananowe serniczki. U mnie wersja bez dodatków (dla synka) i wersja z bitą śmietaną i borówkami (dla reszty rodziny). Prosto, szybko i smacznie. Czasem nie trzeba dużo by przygotować coś pysznego 😉Takie mini serniczki możecie przygotować na deser lub przyjęcie. Możecie je oczywiście podać z innymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu różne kremy lub same owoce pokrojone na małe kawałki. Spróbujcie.
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 3 jajka M
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu – u mnie waniliowy
- 2 małe banany (najlepiej dojrzałe)
- ulubione dodatki do podania: u mnie bita śmietana i borówki
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mascarpone, dodajemy budyń (proszek) i jajka. Miksujemy wszystko do połączenia.
Dojrzałe banany obieramy, dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Krótko miksujemy (banany powinny się ładnie zmiksować, będziemy mieli mniejsze wyczuwalne kawałki). Jeśli mamy świeże banany należy je najpierw rozgnieść widelcem i dopiero dodać do masy i krótko zmiksować.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można też użyć samych, sztywniejszych papilotek lub foremek silikonowych).
Masę wykładamy do papilotek. Nie napełniamy ich w pełni, serniczki mocno rosną podczas pieczenia (później opadają). Mi wyszło około 16 szt mini serniczków (robiłam w różnych foremkach, stąd różne wielkości).
Serniczki pieczemy około 30-35 min w nagrzanym do 160 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Serniczki należy obserwować.
Studzimy je w lekko uchylonym piekarniku. Potem na kratce.
Gdy całkowicie wystygną ściągamy ostrożnie papilotki.
Mini bananowe serniczki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie bita śmietana i borówki.
Smacznego