Mini bananowe serniczki

Mini bananowe serniczki – prosty przepis na deser 

Dziś mam dla Was przepis na prosty do przygotowania deser. Pyszne mini bananowe serniczki. U mnie wersja bez dodatków (dla synka) i wersja z bitą śmietaną i borówkami (dla reszty rodziny). Prosto, szybko i smacznie. Czasem nie trzeba dużo by przygotować coś pysznego ?Takie mini serniczki możecie przygotować na deser lub przyjęcie. Możecie je oczywiście podać z innymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu różne kremy lub same owoce pokrojone na małe kawałki. Spróbujcie.

Składniki:

  • 500 g mascarpone 
  • 3 jajka M
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu – u mnie waniliowy
  • 2 małe banany (najlepiej dojrzałe)
  • ulubione dodatki do podania: u mnie bita śmietana i borówki

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mascarpone, dodajemy budyń (proszek) i jajka. Miksujemy wszystko do połączenia.

Dojrzałe banany obieramy, dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Krótko miksujemy (banany powinny się ładnie zmiksować, będziemy mieli mniejsze wyczuwalne kawałki). Jeśli mamy świeże banany należy je najpierw rozgnieść widelcem i dopiero dodać do masy i krótko zmiksować.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można też użyć samych, sztywniejszych papilotek lub foremek silikonowych).

Masę wykładamy do papilotek. Nie napełniamy ich w pełni, serniczki mocno rosną podczas pieczenia (później opadają). Mi wyszło około 16 szt mini serniczków (robiłam w różnych foremkach, stąd różne wielkości).

Serniczki pieczemy około 30-35 min w nagrzanym do 160 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Serniczki należy obserwować.

Studzimy je w lekko uchylonym piekarniku. Potem na kratce.

Gdy całkowicie wystygną ściągamy ostrożnie papilotki.

Mini bananowe serniczki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie bita śmietana i borówki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz