Masz zgagę i od razu sięgasz po leki? Dolegliwości przy refluksie złagodzi odpowiednia dieta!

Masz zgagę i od razu sięgasz po leki? Dolegliwości przy refluksie złagodzi odpowiednia dieta!

Zgaga jest uciążliwą dolegliwością. Gdy występuje, wiele osób sięga po leki. Zamiast jednak maskować objawy, warto zająć się przyczynami tego problemu. Z pomocą przychodzi dieta przy refluksie, dzięki której szybko poczujesz ulgę. Sprawdź, co jeść i czego unikać, gdy borykasz się z tą przypadłością. 

Szacuje się, że objawy refluksu występują codziennie nawet u 5-10% osób w krajach wysoko rozwiniętych. Chociaż symptomy są dość zróżnicowane, jednym z najbardziej charakterystycznych jest zgaga. 

Zgaga to nie zawsze powód, by sięgać po leki

Zgaga to typowa oznaka choroby refluksowej, podczas której dochodzi do cofania kwaśnej treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku. Cechą charakterystyczną jest uczucie palenia i pieczenia w przełyku – nierzadko dochodzące aż do gardła. O ile w przypadku silnej uciążliwości objawów koniecznością jest stosowanie odpowiednich leków, o tyle w sytuacji niewielkiego nasilenia symptomów, najlepiej sprawdzi się dieta przy refluksie.

Dieta przy refluksie – najważniejsze zasady

Dieta przy refluksie uwzględnia kilka ogólnych zasad, których wdrożenie pomoże uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. 

Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, Michał Wrzosek, informuje, że podstawą żywienia w chorobie refluksowej jest wyeliminowanie tych składników jadłospisu, których spożycie nasila objawy. Jeśli chodzi o produkty zakazane przy refluksie, wymienia się wśród nich m.in. soki z owoców cytrusowych, czekoladę, silne wywary z kości i mięsa, ostre i kwaśne przyprawy. 

Należy jednak podkreślić, że nie istnieje uniwersalna lista produktów spożywczych, które trzeba bezwzględnie wyeliminować. Koniecznością jest prowadzenie samodzielnych obserwacji, co pozwoli na określenie dobrych produktów oraz tych nasilających objawy. 

Wiele osób zastanawia się, jakie pieczywo jeść przy refluksie. W tym przypadku zwykle zachodzi konieczność rezygnacji z ciemnego pieczywa pełnoziarnistego. Należy je zastąpić jasnym pieczywem drobnoziarnistym – ono nie powinno powodować uporczywych dolegliwości. 

Co można pić przy refluksie? Szczególnie polecane są wody lecznicze, choć dobrze sprawdzą się wody z wyższą zawartością wapnia. Wśród produktów zakazanych przy refluksie wymienia się napoje gazowane (w tym wody gazowane), alkohol i soki owocowe. 

Ponadto warto pamiętać o tym, aby:

  • spożywać posiłki w regularnych odstępach czasowych,
  • zjadać mniejsze porcje, ale częściej,
  • zaraz po zjedzeniu nie wykonywać aktywności fizycznej,
  • ostatni posiłek spożywać na ok. 3-4 godziny przed pójściem spać,
  • nie spożywać bardzo gorących dań, bo może to prowadzić do podrażnienia przełyku. 

Skąd wziąć przepisy na dania przy refluksie?

Wiele osób, mimo że zna listę produktów zakazanych przy refluksie, jak i zalecanych, nie jest w stanie samodzielnie skomponować codziennego jadłospisu. Zastanawiają się, skąd mogą pozyskać przepisy na dania przy refluksie.

Najprostszym sposobem na ich otrzymanie jest dieta online ułożona przez doświadczonego dietetyka. Specjalista, uwzględniając objawy konkretnej osoby, przygotuje spersonalizowany jadłospis, który pomoże uporać się z uciążliwą zgagą, odbijaniem czy wzdęciami. Otrzymasz gotowe przepisy na dania, które będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim nie spowodują nieprzyjemnych dolegliwości. 

Dieta przy refluksie to pierwszy krok w stronę łagodzenia uciążliwej zgagi. Warto rozpocząć od zmiany nawyków żywieniowych – kilka drobnych modyfikacji przyczyni się do poprawy komfortu życia. 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz