W czym i jak elegancko podawać kawę?

Dbałość o szczegóły powinna towarzyszyć nam w każdej dziedzinie życia. Nawet w przypadku z pozoru prostych rzeczy, takich jak serwowanie kawy w domu. Właściwe podanie aromatycznie zaparzonej kawy pomoże Ci wywrzeć dobre wrażenie na swoich gościach, dlatego jeśli chcesz dowiedzieć się w czym i jak podawać ten napar, sprawdź ten artykuł. 

Jak podawać kawę? 

Serwowanie kawy to nie tylko odpowiednia filiżanka (o tym za chwilę, poniżej). Na podawanie napoju składa się kilka elementów, które mają kluczowy wpływ na całościowy serwis. 

Jakie ziarna wybrać?

Na samym początku warto wybrać jakościowe ziarna, z których następnie zaparzy się kawę. Do najpopularniejszych gatunków kawy na świecie     należy robusta i arabica. Najczęściej wybierana jest arabica ze względu na jej głęboki smak i aromat, jednak to robusta jest łatwiejsza w uprawie, a przez to tańsza. Serwując kawę gościom warto zdecydować się na arabicę lub mieszankę obu gatunków, dzięki czemu napój zyska na smaku. 

Czy podawać ciastko?

W kawiarniach często obok filiżanki do kawy znajduje się korzenny herbatnik lub mała czekoladka. Taki zestaw dobrze się razem komponuje, dlatego można pokusić się o dodatek tych słodkości, jednak w domowym zaciszu zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie po prostu ciasto     podane na osobnej paterze. Warto wiedzieć, że do kawy najlepiej unikać ciast z kremem, który zakłóci balans smaków.  

Mleko – zimne czy ciepłe?

Mleko powinno podawać się oddzielnie w specjalnym dzbanuszku do mleka. Dobrze jest też je podgrzać, by zimne mleko nie wystudziło kawy. Dobre ekspresy mają funkcję spieniania mleka, dlatego nie bój się zapytać gości o ich preferencje. 

Jak podać łyżeczkę? 

Łyżeczka nie powinna być wsadzona do filiżanki – położenie jej na spodku jest jednym z bezpieczniejszych rozwiązań. Łyżeczka powinna być skierowana uchwytem do gościa i znajdować się po jego prawej stronie. Warto zaznaczyć, że nietaktem jest opieranie łyżeczki o kant spodka czy filiżanki.

W czym podać kawę gościom?

Poza powyżej wspomnianymi elementami, ogromne znaczenie ma filiżanka, w której chcemy podawać kawę. Napój powinien być serwowany w naczyniach, które utrzymają jego temperaturę i będą stanowić piękną otoczkę dla głębokiego koloru naparu. Najlepszym wyborem jest więc porcelana, której właściwości i różnorodność podkreślą walory kawy – szczególnej uwadze polecamy filiżanki na kawę Home and Passion – https://homeandpassion.com/filizanki-porcelanowe/

Espresso   

Najpopularniejszą kawę, czyli espresso podaje się w niewielkich filiżankach o pojemności 50-70 ml. Klasyczna filiżanka do espresso powinna być wykonana z grubej porcelany, by utrzymać wysoką temperaturę naparu, a jej kształt powinien być cylindryczny, by uwalniać bogaty aromat zawartości. 

Cappuccino

Cappuccino jest to espresso z dodatkiem spienionego mleka i powinno się go podawać w filiżance o objętości 150-180 ml. Tu również polecanym rodzajem filiżanki jest ta o grubszych i białych ściankach, co pozwoli na uzyskanie kontrastu między naczyniem a pianką i ewentualnie wykonanymi na niej wzorami. 

Latte macchiato

Latte macchiato, czyli z włoskiego „spienione mleko”, to kawa, którą serwuje się w naczyniach o pojemności ok. 220 ml. Najczęściej naczynie jest przeźroczyste, by wszystkie trzy warstwy kawy były dobrze widoczne, dlatego warto w ten sposób podać gościom ten napój, by     podkreślić estetykę wykonania. 

Na koniec jeszcze jedna porada, zawsze zwracaj uwagę na instrukcje producentów kawy i sposób zaparzania. Jeśli chcesz efektywnie podawać kawę to powyższe wskazówki i dbałość o detale powinny zagwarantować sukces.

 

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz