Lubicie sałatki? Ja je wprost uwielbiam, zwłaszcza te na bazie ryżu lub makaronu. Dziś zapraszam Was na makaronową sałatkę (light) z warzywami w ziołowym jogurcie. Wykorzystany do sałatki makaron kukurydziany, który otrzymałam od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy, dodaje jej lekkości, zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Do tego pyszne warzywa i lekki sos. Nic tylko jeść. Spróbujcie.
Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie

Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie
2016-05-01 22:06:16

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (porcja dla 1-2 osób)
- 100 g ekologicznego makaronu kukurydzianego Świderek Fabijańscy
- 250 g mieszanki warzyw - brokuł, kalafior i marchewka*
- 4 łyżki jogurtu typu grackiego
- duża szczypta soli ziołowej
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- * warzywa w dowolnych, ulubionych proporcjach (u mnie przeważa kalafior); można użyć warzyw mrożonych lub świeżych
Przygotowanie
- Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości. Jeśli używamy warzyw mrożonych możemy ugotować wszystkie razem w jednym garnku. Jeśli używamy warzyw świeżych należy najpierw je odpowiednio przygotować - umyć, podzielić itp.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
- Do miseczki przekładamy 4 łyżki jogurtu typu greckiego. Dodajemy dużą szczyptę soli ziołowej*. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, próbujemy.
- Ugotowany makaron, studzimy i przekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt i mieszamy całość do połączenia składników.
- Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Podajemy.
- * mieszanka - rozmaryn, grys, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, papryka słodka, sól, cebula, gorczyca, pietruszka
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/