Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie

Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcieLubicie sałatki? Ja je wprost uwielbiam, zwłaszcza te na bazie ryżu lub makaronu. Dziś zapraszam Was na makaronową sałatkę (light) z warzywami w ziołowym jogurcie. Wykorzystany do sałatki makaron kukurydziany, który otrzymałam od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy, dodaje jej lekkości, zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Do tego pyszne warzywa i lekki sos. Nic tylko jeść. Spróbujcie.

Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie 2Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie

Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (porcja dla 1-2 osób)
  2. 100 g ekologicznego makaronu kukurydzianego Świderek Fabijańscy
  3. 250 g mieszanki warzyw - brokuł, kalafior i marchewka*
  4. 4 łyżki jogurtu typu grackiego
  5. duża szczypta soli ziołowej
  6. 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  7. * warzywa w dowolnych, ulubionych proporcjach (u mnie przeważa kalafior); można użyć warzyw mrożonych lub świeżych
Przygotowanie
  1. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości. Jeśli używamy warzyw mrożonych możemy ugotować wszystkie razem w jednym garnku. Jeśli używamy warzyw świeżych należy najpierw je odpowiednio przygotować - umyć, podzielić itp.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
  3. Do miseczki przekładamy 4 łyżki jogurtu typu greckiego. Dodajemy dużą szczyptę soli ziołowej*. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, próbujemy.
  4. Ugotowany makaron, studzimy i przekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt i mieszamy całość do połączenia składników.
  5. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  6. Podajemy.
  7. * mieszanka - rozmaryn, grys, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, papryka słodka, sól, cebula, gorczyca, pietruszka
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz