Uwielbiam szybkie, lekkie desery. W kilka chwil można się cieszyć swoją małą słodką chwilą wytchnienia. Dziś zapraszam Was na lekki owocowo-kokosowy deser sernikowy. Jagody, morela, kokos… jak dla mnie połączenie idealne. Taki deser jest nie tylko pyszny, ale też cieszy oczy 🙂 Spróbujcie.
Składniki:
- 2 banany
- 1 mała morela
- 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 0%
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do misy blendera wkładamy obrane i pocięte na mniejsze kawałki banany. Morelę przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i również umieszczamy w misie blendera. Dodajemy wiórki kokosowe i naturalny serek homogenizowany (u mnie 0% tłuszczu, ale możemy użyć zwykłego). Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy do pucharka.
Jagody wsypujemy do małego rondelka z grubszym dnem. Jeśli używamy świeże jagody należy dodać 1-2 łyżeczki wody. Podgrzewamy je na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż do puszczenia soku. Tak przygotowane jagody nakładamy na naszą bazę owocowo-kokosowo-serową. Podajemy przyozdobione kilkoma listkami świeżej mięty.
Smacznego
jesteś niesamowita z tymi deserami! co jeden to smaczniejszy 🙂
Dziękuję 😀