Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Tak przygotowane piersi z kurczaka są niezwykle aromatyczne, miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach. Tego typu sosy możecie podać zarówno z ryżem (moja propozycja), jak i tradycyjnie z ziemniakami, a nawet po prostu ze świeżym pieczywem. Smak kurczaka i całego sosu podkreśliłam wspaniałymi produktami firmy Podravka. Znam i cenię produkty tej firmy już bardzo długo. A tytułowy ajvar po prostu uwielbiam. Do tego pyszne przyprawy. Z takimi produktami każde danie musi się udać. Polecam zajrzeć na stronę Podravka, gdzie znajdziecie również wiele pysznych inspiracji kulinarnych.
A teraz zapraszam Was na mój przepis. Spróbujcie. Moje rodzina była bardzo zadowolona i ten pyszny sos na pewno jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole.
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 5 pełnych łyżek ajvaru łagodnego – pasta warzywna papryka&bakłażan Podravka*
- 1 łyżka przyprawy Vegeta do mięs Podravka
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Podravka
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- oliwa z oliwek do smażenia
- ulubione dodatki: ryż, ziemniaki, świeże pieczywo
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę/paseczki. Przekładamy do miski, obsypujemy 1 łyżą przyprawy Vegeta do mięs a następnie dodajemy 4 pełne łyżki łagodnego ajvaru, całość mieszamy aby przyprawy i ajvar dokładnie pokryły mięso. Następnie miskę z mięsem umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Kolejno dodajemy nasze mięso i je podsmażamy przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dolewamy do mięsa 1/2 szklanki wody i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego i dodajemy ajvaru do smaku (u mnie 1 czubata łyżka), mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Próbujemy (na tym etapie można jeszcze dodać ajvaru lub doprawić przyprawę). Gdy mięso już będzie miękkie w celu zagęszczenia sosu dodajemy 1/4 szklanki wody, w której dokładnie mieszamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Szybko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem, aby nasz sos ładnie zgęstniał.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: ryż, ziemniaki, świeże pieczywo.
Smacznego
Bardzo lubię takie dania 🙂
Polecam 🙂 Pyszny obiad 🙂