Kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową
Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową. Idealne do filiżanki kawy, kubka ulubionej herbaty czy na zbliżające się święta. Ciasteczka są proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Przysłowiową kropką nad i jest dodatek dobrej jakości konfitury z pomarańczy. Doskonale wzbogaca ich smak. Tym kruchym kwiatuszkom naprawdę ciężko się oprzeć 😉
Jaką konfiturę z pomarańczy wybrać?
Ja użyłam prawdziwej włoskiej konfitury z pomarańczy, która jest pełna smaku i aromatu. Idealna do wypieków. Ponadto konfitura ma świetny skład, jest bez dodatku cukru, słodzona sokiem z winogron. Ta konfitura doskonale pasuje nie tylko do słodkich wypieków, ale też do naleśników, gofrów i placuszków. Wspomnianą konfiturę z pomarańczy znajdziecie na stronie EcoWybrane. To miejsce pełne świetnych, oryginalnych produktów z Włoch czy innych zakątków świata. Polecam tam zajrzeć. Na zachętę zostawiam Wam kod rabatowy:
Kod rabatowy: okruszki10 ważny do 5 grudnia włącznie. Daje 10% rabatu na wszystkie produkty w sklepie https://ecowybrane.pl/
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko M
- konfitura z pomarańczy – do nabycia na EcoWybrane.pl
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciastem wypełniamy maszynkę do ciastek. Dowolne wzory ciasteczek wyciskamy na blaszkę. Ja używam wzoru kwiatuszka.
Uwaga! Ciasteczka wyciskamy bezpośrednio na blachę. Blacha nie może być wyłożona papierem do pieczenia, ani niczym wysmarowana. Jeśli używamy tej samej blachy, to po upieczeniu pierwszej porcji ciastek zawsze dobrze wycieramy blaszkę zanim zaczniemy wyciskać nowe ciasteczka.
Rada: Jeśli nie mamy maszynki do ciastek można ciasto wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego np. z tylką w kształcie gwiazdki.
W każdym ciasteczku robimy na środku małe wgłębienie palcem. W to miejsce nakładamy konfiturę pomarańczową (ja nakładam ją ręcznie).
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).
Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piernika. Ciasteczka należy obserwować.
Ciasteczka zdejmujemy z blachy, gdy lekko przestygną.
Smacznego