Kruche budyniowe ciasteczka – idealne do herbaty
Moje dzieci uwielbiają domowe ciasteczka. Ja zresztą też ? Zwłaszcza takie kruchutkie, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ostatnio z dziećmi przygotowałam pyszne kruche budyniowe ciasteczka. Jejku jak one pachną… Musicie spróbować ? Do tego pyszna owocowa herbatka i… Nic tylko jeść ze smakiem. Przygotowanie takich domowych ciasteczek jest naprawdę proste. Spróbujcie. U nas znikają tak szybko, że … zostają tylko słodkie okruszki 😉 Polecam.
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- 250 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
- 80 g cukru pudru
- 2 opakowania budyniu po 40 g każdy (u mnie 1 waniliowy i 1 śmietankowy)
Przygotowanie:
Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy.
Teraz czas, by zagnieść wszystko ręką w gładką kulę.
Blachy z wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 1 duża blacha i 1 średnia).
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy małe kuleczki i układamy w odstępach na blaszkach lekko je dociskając do papieru.
Teraz czas na wzorek. Ja z dziećmi wykorzystałam sitko do warzyw. Dociskaliśmy je do każdego ciasteczka tworząc charakterystyczny wzorek. Moje dzieci mówią, że wyszły nam jeżyki ?
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 14 min. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości naszych ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować. Pamiętajcie, że te ciasteczka są dość blade.Najlepiej po około 12 min sprawdzać czy spód ciasteczek zaczął się rumienić. Piekłam je kiedyś w innym piekarniku i tam wystarczyło 13 min.
Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy.
Smacznego
*wpis we współpracy