Kruche budyniowe ciasteczka

Kruche budyniowe ciasteczka – idealne do herbaty

Moje dzieci uwielbiają domowe ciasteczka. Ja zresztą też ? Zwłaszcza takie kruchutkie, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ostatnio z dziećmi przygotowałam pyszne kruche budyniowe ciasteczka. Jejku jak one pachną… Musicie spróbować ? Do tego pyszna owocowa herbatka i… Nic tylko jeść ze smakiem. Przygotowanie takich domowych ciasteczek jest naprawdę proste. Spróbujcie. U nas znikają tak szybko, że … zostają tylko słodkie okruszki 😉 Polecam.



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
  • 250 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu po 40 g każdy (u mnie 1 waniliowy i 1 śmietankowy)

Przygotowanie:

Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy.

Teraz czas, by zagnieść wszystko ręką w gładką kulę.

Blachy z wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 1 duża blacha i 1 średnia).

Odrywamy kawałki ciasta, formujemy małe kuleczki i układamy w odstępach na blaszkach lekko je dociskając do papieru.

Teraz czas na wzorek. Ja z dziećmi wykorzystałam sitko do warzyw. Dociskaliśmy je do każdego ciasteczka tworząc charakterystyczny wzorek. Moje dzieci mówią, że wyszły nam jeżyki ?

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku  (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 14 min. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości naszych ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować. Pamiętajcie, że te ciasteczka są dość blade.Najlepiej po około 12 min sprawdzać czy spód ciasteczek zaczął się rumienić. Piekłam je kiedyś w innym piekarniku i tam wystarczyło 13 min.

Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz