Kruche budyniowe ciasteczka

Kruche budyniowe ciasteczka – idealne do herbaty

Moje dzieci uwielbiaj膮 domowe ciasteczka. Ja zreszt膮 te偶 馃槈 Zw艂aszcza takie kruchutkie, kt贸re dos艂ownie rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach. Ostatnio z dzie膰mi przygotowa艂am pyszne kruche budyniowe ciasteczka. Jejku jak one pachn膮… Musicie spr贸bowa膰 馃槉 Do tego pyszna owocowa herbatka i… Nic tylko je艣膰 ze smakiem. Przygotowanie takich domowych ciasteczek jest naprawd臋 proste. Spr贸bujcie. U nas znikaj膮 tak szybko, 偶e … zostaj膮 tylko s艂odkie okruszki 馃槈 Polecam.



Sk艂adniki:

  • 250 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia Skworcu
  • 250 g mas艂a (wcze艣niej wyj臋tego z lod贸wki)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu po 40 g ka偶dy (u mnie 1 waniliowy i 1 艣mietankowy)

Przygotowanie:

Mas艂o przek艂adamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki, miksujemy.

Teraz czas, by zagnie艣膰 wszystko r臋k膮 w g艂adk膮 kul臋.

Blachy z wyk艂adamy papierem do pieczenia (u mnie 1 du偶a blacha i 1 艣rednia).

Odrywamy kawa艂ki ciasta, formujemy ma艂e kuleczki i uk艂adamy w odst臋pach na blaszkach lekko je dociskaj膮c do papieru.

Teraz czas na wzorek. Ja z dzie膰mi wykorzysta艂am sitko do warzyw. Dociskali艣my je do ka偶dego ciasteczka tworz膮c charakterystyczny wzorek. Moje dzieci m贸wi膮, 偶e wysz艂y nam je偶yki 馃槈

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku  (grzanie g贸ra-d贸艂, bez termoobiegu) oko艂o 14 min. Uwaga! Czas pieczenia mo偶e by膰 r贸偶ny w zale偶no艣ci od piekarnika i grubo艣ci naszych ciasteczek. Ciasteczka nale偶y obserwowa膰. Pami臋tajcie, 偶e te ciasteczka s膮 do艣膰 blade.Najlepiej po oko艂o 12 min sprawdza膰 czy sp贸d ciasteczek zacz膮艂 si臋 rumieni膰. Piek艂am je kiedy艣 w innym piekarniku i tam wystarczy艂o 13 min.

Ciasteczka studzimy i dopiero 艣ci膮gamy.

Smacznego

*wpis we wsp贸艂pracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz