Kawa w kuchni – doskonały dodatek nie tylko do wypieków

Kawa najczęściej kojarzy się nam jedynie z esencjonalnym trunkiem czy widzimy w niej jedynie dodatek do wypieków. Tymczasem zastosowanie jej ziaren czy wersji rozpuszczalnej jest o wiele szersze, niż zwykliśmy sądzić. Poznaj nietypowe sposoby na wykorzystanie kawy w domu.

Kawa jako doskonały środek myjący?

Dziś, w czasach wszechobecnej chemii, chcemy zadbać o bezpieczne, ekologiczne i praktyczne rozwiązania, które pomogą nam na co dzień utrzymać czystość w domu. Dobrym pomysłem okazuje się wykorzystanie fusów z kawy, które doskonale usuwają tłuszcz. Należy pamiętać, że jedynie doskonałej jakości kawa ziarnista, np. taka, którą kupisz na stronie Mokate, sprawi, że osiągniesz imponujący efekt. Doskonała jakość ziaren zadba, by fusy wciąż zawierały cenne składniki, wspierające kuchenne porządki. Wystarczy takie fusy rozprowadzić na gąbce i przetrzeć nią tłuste naczynia czy garnki. Efekty są naprawdę imponujące.

Ziarna kawy to alternatywa dla ryżu. Dlaczego? Otóż, wystarczy, że włożymy kilka ziaren do solniczki czy cukiernicy, by zapobiec zbrylaniu się soli lub cukru.

Podczas prac kuchennych, w tym zmywania naczyń, często możemy zauważyć, że nasz zlew się zatyka, co wiąże się również z przykrymi zapachami wydobywającymi się z rur. Na to również zaradzi kawa. Zmiel kawę, wsyp fusy do odpływu zlewozmywaka i zalej wszystko gorącą wodą. Kawa ma właściwości odkamieniające, więc warto cyklicznie stosować ten sposób, by zadbać o długą żywotność rur.

Jeśli na co dzień pijesz kawę ziarnistą, koniecznie zachowaj fusy, które przydadzą się jako odświeżacz powietrza w lodówce. Po wypiciu kawy pozostaw fusy do wystygnięcia. Następnie zimne fusy przełóż do małego otwartego pojemnika i tak pozostaw w lodówce. Właściwości kawy sprawią, że wchłonie część zapachów pochodzących z owoców, warzyw czy wędlin. To także doskonałe rozwiązanie na przesiąknięte zapachem czosnku czy cebuli ręce. Wystarczy rozetrzeć fusy w dłoniach, by potem zmyć je pod bieżącą wodą. Taki zabieg pozytywnie wpłynie nie tylko na zapach dłoni, ale i zmiękczy cerę.

Kawa jako barwnik

Przyjmuje się, że wiele barwników, które znajdują się w żywności, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też wiele osób szuka alternatywnych, naturalnych sposobów na uzyskanie odpowiedniego koloru potrawy. Czy wiesz, że kawa rozpuszczalna, np. taka jak ta: https://mokate.com.pl/kawa-rozpuszczalna to doskonały barwnik do wielkanocnych jajek?

Wystarczy nasączyć watę intensywnym naparem kawy rozpuszczalnej, którą zalejemy wrzątkiem. Po chwili wystarczy wrzucić do tak przygotowanej wody jajka, które w kilkanaście minut zmienią kolor, zachwycając odcieniami brązu.

Napary kawowe to także niezastąpiony barwnik do wszelkiej maści deserów i wypieków. Niewątpliwie zaletą tego rodzaju metody jest jej podwójna zaleta: z jednej strony pięknie zmienia kolor, z drugiej niesamowicie pachnie. Dlatego też niektórzy wykorzystują ją do barwienia tkanin.

Jak widzisz, czasem warto sięgnąć do mądrości naszym mam i babć, by zadbać nie tylko o zdrowie, ale i środowisko, wykorzystując w 100% produkty, które mamy w kuchni. Z pewnością twój portfel również podziękuje ci za taką dbałość. A zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na… zakup kolejnej kawy.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz