Dziś zapraszam Was na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. U mnie wszyscy wprost przepadają za kotletami z szynki wieprzowej. Są proste, syte i co najważniejsze pyszne. Podaję do nich różne surówki i warzywne dodatki. Ostatnio zajadaliśmy się nimi w towarzystwie surówki z marchewki i pora, ogórków kwaszonych i pomidorków (każdy miał swój ulubiony dodatek). Polecam na obiad. Spróbujcie.
Składniki:
- około 0,8 kg zmielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 2 małe jajka
- 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Skworcu
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 większe bułki
- mleko do namoczenia bułek
- około 4 łyżki bułki tartej
- 1 duża czerwona cebula
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy nasze bułki, pokrojoną drobno cebulę (ja swoją siekam w blenderze) oraz przyprawy (jeśli wolicie wyraźniejsze smaki możecie dodać ich więcej). Całość zaczynamy wyrabiać ręką, w razie potrzeby dosypując bułki tartej (mięso nie powinno przywierać do dłoni).
Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu).
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Przepisy na surówki możecie znaleźć tutaj (klik).
Smacznego
Pysznie , zjadła bym z chęcią 🙂
🙂
Kocham takie kotleciki. 🙂
😀