Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste i naprawdę pyszne. Miła odmiana od tradycyjnych smażonych kotlecików. Idealnie pasują do ziemniaków i najróżniejszych kasz. Polecam. Prosto, szybko i tanio. Kto z Was lubi takie obiady? 🙂
Szykując każdy obiad musimy mieć… dobre garnki na indukcje Ja ostatnio kupiłam sobie cały komplet. Niedługo postaram się Wam je pokazać na Facebook lub Instagramie. Bez dobrych garnków w kuchni ani rusz ?
Składniki:
Na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 łyżeczka soli – u mnie himalajska Skworcu
- około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- bułka tarta (około 2-3 łyżki)
- panier do mięsa Skworcu
- olej do podsmażenia kotletów
Na sos:
- około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)*
- 1 mała cebula (u mnie czerwona)
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szczypty mielonej suszonej bazylii Skworcu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól do smaku
- czarny mielony pieprz do smaku
- około 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
*opcjonalnie 1/2 domowej kostki rosołowej + 0,75 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (można ją wcześniej podsmażyć), przyprawy i bułkę tartą (na początku mniejszą ilość). Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. W przypadku gdyby nasza mięsna masa była zbyt rzadka dodajemy trochu bułki tartej. Z masy formujemy kotlety.
Do głębokiego talerza wysypujemy panier do mięs, obtaczamy w nim kotlety z obu stron. Tak przygotowane kotlety obsmażamy z obu stron na oleju.
W garnku lub głębokiej patelni z pokrywką podsmażamy na oliwie (lub oleju) pokrojoną cebulę z 1 startym na tarce ząbkiem czosnku. Następnie podsypujemy mąką i zasmażamy. Bulion mieszamy z przecierem. Wlewamy go do zasmażki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem. Następnie wkładamy obsmażone kotlety i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku.
Smacznego
Pyszna klasyka 🙂
To prawda 😀
Pyszny obiadek 🙂
😀
Smaczne i proste do zrobienia 🙂
To prawda 😀
Super, uwielbiam takie proste przepisy 😀
🙂
ABSOLUTNIE rewelacyjne! Dziękuję za przepis 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂