Kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej. Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis z kaszą gryczaną w roli głównej. Takie kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej możecie przygotować np. na lżejszy, zdrowszy obiad. Wspaniale smakują podane z sosem pieczarkowym lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. U mnie dziś ta druga wersja. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok
- 4 małe pieczarki
- 1 jajko klasy L
- 3 pełne łyżki bułki tartej
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Propozycja podania: domowy sos czosnkowy lub z sosem pieczarkowym
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką.
Do ciepłej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem* Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do przestudzenia.
Z jeszcze ciepłej masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (placuszki). Dłonie co jakiś czas przemywamy zimną wodą, ułatwi to formowanie.
Kotleciki smażymy z obu stron na złoto
Podajemy z sosem pieczarkowym lub domowym sosem czosnkowym.
* Kotleciki z kaszy gryczanej powinny być dobrze doprawione. Jeśli nie wiecie czy przypraw jest wystarczająco dużo najpierw wymieszajcie składniki bez jajka, doprawcie i spróbujcie)
Smacznego
Polecam produkty od PZZ Białystok