Jednogarnkowy obiad z młodą kapustą

Jednogarnkowy obiad z młodą kapustą

Witajcie 😊 Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis na obiad. Tym razem króluje u mnie młoda kapusta. Uwielbiam ją 😄 A Wy? Robię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe. Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą. Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli
  • 250 g pieczarek
  • pół pęczka koperku lub według upodobań
  • kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • około 3 szklanki wody
  • 4 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia składników (u mnie 1-2 łyżki)

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy.



Kiełbasę kroimy w półplasterki lub drobniej. Pieczarki obieramy i również kroimy na półplasterki lub drobniej.

Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę (jeśli używamy suszonej dodajemy ją razem z kapustą).

Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy masło i posiekaną młodą kapustę, mieszamy całość i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy.

Całość dusimy pod przykryciem około 20-25 minut (co jakiś czas mieszając). Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę dusimy całość.

Nasze danie podajemy gorące z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz