Jednogarnkowy obiad z młodą kapustą
Witajcie ? Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis na obiad. Tym razem króluje u mnie młoda kapusta. Uwielbiam ją ? A Wy? Robię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe. Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą. Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli
- 250 g pieczarek
- pół pęczka koperku lub według upodobań
- kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- około 3 szklanki wody
- 4 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- niewielka ilość oleju do podsmażenia składników (u mnie 1-2 łyżki)
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy.
Kiełbasę kroimy w półplasterki lub drobniej. Pieczarki obieramy i również kroimy na półplasterki lub drobniej.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę (jeśli używamy suszonej dodajemy ją razem z kapustą).
Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy masło i posiekaną młodą kapustę, mieszamy całość i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy.
Całość dusimy pod przykryciem około 20-25 minut (co jakiś czas mieszając). Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę dusimy całość.
Nasze danie podajemy gorące z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego