Szybkie ciasto kakaowe bez jajek – ciasto na zsiadłym mleku
Dziś mam dla Was przepis na ekspresowe ciasto kakaowe bez jajek. Pyszne, miękkie, idealne do weekendowej kawy czy herbaty. Wilgotności ciastu nadaje dodatek zsiadłego mleka. Ciasto wyszło przepyszne. Jak widzicie polewa jeszcze do końca nie zastygła ? Kroiłam szybko i robiłam zdjęcia, bo rodzina nie mogła się doczekać, by już zjeść choć kawałek. My uwielbiamy takie wypieki. Dlatego szczerze polecam Wam ten przepis. Pamiętajcie, że tu nie dodajemy jajek, więc jest to świetny przepis, gdy w domu zabraknie tego składnika. Kto się skusi na takie szybkie ciasto na zsiadłym mleku??
Ciasto bez jajek – proste i pyszne
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1/4 szklanki oleju
- 1 pełna łyżeczka sody
- 1 pełna łyżka dowolnego dżemu lub konfitury – u mnie konfitura morelowy
*używam szklanki 250 ml
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę i kakao. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do połączenia (nie za długo).
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną (lub mąką) keksówki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto. U mnie ciasto piekło się 35 minut.
Gdy ciasto przestygnie dowolnie je dekorujemy. U mnie polewa z białej czekolady i skórka cytrynowa.
Smacznego
Wygląda rewelacyjnie
Jutro zrobię, bo przepis wygląda super
Wyszło naprawdę dobre więc polecam ten przepis
Ciesze się, że ciasto z mojego przepisu smakuje 🙂