Jednogarnkowe z cukinią

Danie jednogarnkowe

Jednogarnkowe z cukinią

Lubicie takie szybkie jednogarnkowe dania, które w zasadzie „robią się same”? Ja uwielbiam. Są idealne, gdy czas pędzi jak szalony, a ja po prostu nie wiem w co ręce włożyć 😉 Moje jednogarnkowe z cukinią to nic innego jak bardzo uproszczone leczo. Podałam je z chrupiącymi czosnkowymi bułeczkami Mamut. Dla mnie i męża obiad idealny 😉 Polecam.



Składniki:

  • 2 mniejsze cukinie
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 2 łyżki suszonych płatków cebuli
  • 200 g kiełbasy (u mnie drobiowa)
  • do smaku: 1 pełna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól i świeżo mielony pieprz
  • woda

Przygotowanie:

Paprykę i kiełbasę kroimy. Przekładamy do patelni. Kiełbasę można wcześniej chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, ja dziś pominęłam ten krok.

Dodajemy pomidory z puszki (wraz z sokiem) i przyprawy. Całość chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną cukinię, suszone płatki cebuli i dolewamy wody, tak by składniki mogły dusić się w naszym sosie (u mnie około pół szklanki).

Dusimy wszystko do miękkości. Co jakiś czas można całość delikatnie przemieszać. Jeśli będziemy dusić wystarczająco długo sos powinien lekko zgęstnieć. Jeśli się tak nie stanie, a bardzo zależy nam na gęstszym sosie można go delikatnie zagęścić np. odrobiną wody wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki.

Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy wszystko do smaku. My lubimy jak to danie jest ciut ostrzejsze, więc zawsze dodaję więcej pieprzu (dodałam i czarny i odrobinę kolorowego pieprzu do smaku).

Propozycja podania: chrupiące bułeczki czosnkowe Mamut.

Smacznego

Obiad jednogarnkowy

Wpis we współpracy reklamowej z Mamut S.A.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz