Jak zrobić cappuccino?

Delikatny smak, urzekająca pianka, to cechy cudownego cappuccino. W tej właśnie kawie zakochałam się kilka lat temu. Tę kawę najczęściej piłam z moją przyjaciółką. Ta wersja najlepiej pasuje do moich domowych wypieków i pysznych lodów. Cappuccino. Tak pyszne, a zarazem tak proste w przygotowaniu. Po doskonałe cappuccino wcale nie trzeba udawać się do restauracji. Jak zrobić domowe cappuccino? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Skąd pochodzi nazwa cappuccino?

Cappuccino to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kaw na świecie. O tym, skąd się wzięło cappuccino, krąży wiele historii. Mnie najbardziej przekonuje historia o kapucynach, którzy rozdawali potrzebujących jedzenie i pyszny, rozgrzewający napar. Mnisi byli przyodziani w habity o brązowo-czekoladowym kolorze przywodzącym na myśl kolor kawy ze spienionym mlekiem. Czy historia była prawdziwa? Nie wiem, ale pewne jest to, że słowo cappuccino można przetłumaczyć jako “kapucyn”. 

Podstawy dobrego cappuccino

Podstawą dobrego cappuccino jest oczywiście dobrze zaparzone espresso. To ono ma wpływ na ostateczny smak kawy. Oczywiście w przepisie na cappuccino nie może zabraknąć też mleka. Tradycyjnie do cappuccino dodaje się mleko tłuste, co najmniej 3,2%. Bariści w kawiarniach używają nawet 3,6-3,8-procentowego. Nie może też zabraknąć spieniacza, który pozwoli stworzyć idealną piankę – symbol cappuccino.

Jak przygotować dobre cappuccino?

Pysznego włoskie cappuccino możecie napić się np. w kawiarni Café Silesia. Aromatyczne, kremowe z idealną pianką. Specjaliści Café Silesia dzielą się przepisem na takie cappuccino również na swoim blogu. Polecam Wam tam zajrzeć. Filmik instruktażowy na pewno pomoże wam w przygotowaniu idealnego cappuccino. Być może nauczycie się też robić piękne wzorki na tej wyjątkowej kawie 🙂 

A jak ja przygotowuję moje domowe cappuccino?

Mój prosty sposób na cappuccino

Do przepisu potrzebujemy:

  • około 100 ml mleka 3,2%
  • 1 espresso (przygotowuję ze świeżo zmielonych ziaren kawy)
  • cukier (można pominąć)

Stosunek ilości składników prezentuje się następująco: 1/3 espresso, 1/3 mleka oraz 1/3 pianki. Spienione mleko wlewamy do filiżanki z wysokości około 10 centymetrów, aby mogło przebić się przez powierzchnię espresso i dokładnie się z nim wymieszać. Następnie stopniowo zbliżamy dzbanuszek z mlekiem do filiżanki, aby w fazie końcowej znalazła się w niej najlżejsza część spienionego mleka, czyli kremowa pianka. 

Jak przygotować mleczną piankę do cappuccino?

Ja mam ekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszą do spieniania mleka. Wystarczy wlać zimne mleko do dzbanka (maksymalnie do ¾ wysokości), umieścić naczynie pod kątem i umieścić w nim dyszę. Nigdy nie wkładamy dyszy zbyt głęboko. Płytko zanurzona wtłoczy większą ilość powietrza do mleka i zapewni więcej mlecznej pianki. Mleko do cappuccino powinno mieć odpowiednią temperaturę. Nie powinna ona przekraczać 65°C. Jak sprawdzić, czy mleko do cappuccino jest idealnie spienione? Pianka powinna mieć lśniącą powierzchnię złożoną z małych pęcherzyków bez dużych bąbli. Jeśli chcemy pozbyć się bąbli, należy kolistymi ruchami zakołysać dzbankiem z mlekiem.

Czy da się przygotować mleczną piankę bez ekspresu?

Jeśli nie posiadamy ekspresu z dyszą i chcemy ręcznie przygotować mleczną piankę, mleko powinno być lekko podgrzane i mieć około 65 °C. Tak przygotowane mleko spieniamy ręcznym lub tłokowym spieniaczem do mleka. Sprawdzi się też mikser lub blender. Moja znajoma spieniła kiedyś mleko w zwykłym słoiku, energicznie go potrząsając przez 30 sekund. 

Jak podawać cappuccino?

Prawdziwe włoskie cappuccino podaje się w delikatnie podgrzanych filiżankach o pojemności 190 ml. Dlaczego filiżanki z cappuccino są podgrzewane? Pomaga to nie tylko utrzymać odpowiednią temperaturę kawy, ale też uzyskać jej perfekcyjny smak. Ciepłe naczynie ma wpływ na aromatyczność kawy. Czy jednak jest to niezbędne w domu? Myślę, że nie. Dobrze dobrana kawa do espresso, idealnie spieniona pianka i ulubiona filiżanka. Dla mnie to wystarczy, by móc cieszyć się pysznym cappuccino. 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Mia Anuluj pisanie odpowiedzi