Jak ugotować dynię? Baza do innych dań. Baza do innych dań. Sezon na dynię w pełni. Co można z niej wyczarować dobrego? Mnóstwo rzeczy od placków, placuszków, po ciasta, babeczki, gofry i pyszne zupy krem. Ale żeby, to było możliwe musimy dynię najpierw upiec (pokazywałam jak to zrobić tutaj) lub ją ugotować. Dziś przepis jak gotować dynię. To naprawdę proste. Z podanych składników wyjdzie około 1 kg pulpy z dyni. U mnie w wersji zblendowanej. Taką zblendowaną dynię można przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażalnika. Można ją też przechowywać do 4-5 dni w lodówce.
Składniki:
- 1,5 kg dyni (u mnie zwykła)
- około 1/4 szklanki wody + odrobina do podlania w zależności od potrzeb
Przygotowanie:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie prace. Pozbawiamy ją pestek i włókien (wydrążamy np. łyżką). Skórkę dyni obieramy cieniutko nożykiem lub pomagamy sobie obieraczką do ziemniaków. Teraz już tylko wystarczy dynię pokroić na małe kawałki – im mniejsze tym szybciej się dynia ugotuje.
Uwaga! Obierania dyni można uniknąć, jeśli wybierzemy odmianę hokkaido. Wystarczy dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i już jest gotowa do dalszej przeróbki.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kawałki dyni. Garnek przykrywamy przykrywką i ustawiamy na palniku (średnia moc). Po około 2-3 minutach zmniejszamy moc palnika do minimum, by nie przypalić naszej dyni. Całość gotujemy do miękkości dyni, około 20-25 minut. W trakcie warto całość 1-2 razy przemieszać. W trakcie gotowania można dodać niewielką ilość wody, ale nie powinno być to konieczne.
Miękką, ugotowaną dynię blendujemy za pomocą ręcznego blendera.
Po wystudzeniu, zblendowaną dynię można przełożyć do woreczków i zamrozić, by użyć, gdy zajdzie taka potrzeba. W lodówce pulpę z dyni można przechowywać około 4-5 dni.
Idealna baza do zup z dyni, ciast z dyni, babeczek, gofrów, placków i placuszków.
Smacznego