Guarana – naturalny zastrzyk energii

Guarana to roślina pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest znana ze swoich silnych właściwości pobudzających, które wynikają z dużej zawartości kofeiny. Z tego względu jest powszechnie wykorzystywana jako środek psychostymulujący oraz zwiększający energię. Guarana w proszku może być z powodzeniem stosowana jako zamiennik kawy. Roślina ma jednak wiele innych cennych właściwości, które warto poznać.

W czym może pomóc nam guarana?

Nasiona guarany zawierają nawet 4 razy więcej kofeiny niż kawa. Oprócz tego są bogate w inne cenne substancje, m.in. taniny, teofilinę oraz teobrominę. Właściwości rośliny sprawiają, że jest ona szczególnie polecana osobom, które na co dzień wykonują intensywną pracę umysłową lub fizyczną. Korzyści z jej spożywania docenią także sportowcy.

Oprócz składników stymulujących guarana w proszku jest bogata w antyoksydanty. Jeśli chodzi o zdolności przeciwutleniające, można porównać je do tych, jakie ma zielona herbata. Regularne spożywanie suplementów z guaraną ogranicza zatem działanie wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki. Oprócz tego odpowiadają one za przyspieszenie procesu starzenia oraz są przyczyną wielu poważnych chorób, w tym nowotworów i chorób serca.

Najbardziej znane właściwości rośliny są związane z pobudzeniem organizmu. Ze względu na obecność kofeiny, spożywanie guarany jest sposobem na redukcję zmęczenia oraz poprawę koncentracji. W wyniku blokowania adenozyny zostaje także zmniejszone uczucie senności. Możliwe jest również potencjalne działanie związane z poprawą pamięci oraz uwagi. Guarana w proszku nadaje się do picia zamiast kawy. Mogą po nią sięgnąć np. osoby zmagające się ze zmęczeniem umysłowym spowodowanym intensywną i długotrwałą nauką.

Co jeszcze warto wiedzieć o guaranie?

Spożywanie suplementu może okazać się korzystnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie redukcyjnej. Wynika to z obecności kofeiny, która skutecznie przyspiesza metabolizm. Potencjalnie, roślina może także hamować proces powstawania komórek tłuszczowych. Guarana w proszku jako dodatek do koktajli, owsianki czy jogurtu to również świetna prewencja chorób serca. Jest to związane z jej właściwościami antyoksydacyjnymi.

Przeciwutleniacze przyczyniają się do sprawnego krążenia krwi, co zmniejsza ryzyko zakrzepów. Oprócz tego możliwe jest szybsze utlenianie złego cholesterolu LDL. Sproszkowana forma produktu pozwala nie tylko przyrządzać napary, dodawać go do ulubionych potraw, ale również jeść na sucho prosto z łyżeczki. Każdy sposób jest dobry i zapewnia te same korzyści.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz