Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie, to idealna propozycja na obiad jak i na przyjęcie. Takie piersi możemy podać w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionych surówek. Mogą one stanowić również składnik wielu sałatek (wystarczy je drobniej pokroić). Podstawę smaku stanowi marynata. Najważniejsze, żeby użyć do niej dobrej jakości miód i chrzan. Osobiście polecam Wam chrzan tarty „POLONAISE”. Wspaniale podkreśla smak wielu dań. Chrzan „POLONAISE” otrzymywany jest ze świeżych korzeni chrzanu, pozbawionych skórki i przetartych.
Zapraszam na stronę producenta w celu zapoznania się z pełną dostępną ofertą firmy:
W ofercie znajdzie również inne produkty:
Składniki: (na 4 kotleciki, ilość zwiększyć w zależności od potrzeb)
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE”
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek*
- 1 łyżka oleju
- czarny mielony pieprz do smaku
*skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na 4 małe kotlety. Każdy kotlet lekko ubijamy.
Do miski przekładamy miód, 2 łyżki tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Po tym czasie mięso grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie podajemy z zestawem ulubionych surówek lub świeżych warzyw (pomidorki, sałata).
Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie. Do przygotowania piersi użyłam chrzanu tartego „POLONAISE”
Smacznego
Przepysznie wygląda. Można momentalnie zgłodnieć!
😀 tak też smakują 😀 Polecam 🙂