Dziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą. Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka rozpusta 😉 Przypadną do gustu każdemu wielbicielowi mas krówkowych. Możecie formować większe lub mniejsze „kartofelki”. A dlaczego kartofelki? Bo tak skojarzyły się za pierwszym razem moim znajomym. Wówczas była to naprawdę ekspresowa wersja, a słodkości na pewno nie były zbyt okrągłe, wręcz kształtem przypominały wspomniane kartofelki 😉 To kto się skusi na sporą dawkę słodyczy 😉 ?
Składniki:
- około 50 g herbatników
- około 60-70 g ciasteczek kokosowych (u mnie bez cukru)
- 4 czubate łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio
- wiórki kokosowe Helio do obtoczenia kartofelków
Przygotowanie:
Oba rodzaje ciastek przekładamy do misy blendera z nożami, rozdrabniamy. Rozdrobnione ciasteczka przesypujemy do miski, dodajemy po jednej czubatej łyżce masy wstępnie mieszając łyżką. Na koniec mieszamy (ugniatamy) całość ręką. Z masy ma dać się lepić kulki (nie może przeważać masa orzechowa). Odrywamy kawałki masy i formujemy w dłoniach większe bądź mniejsze kulki „kartofelki” (mniej lub bardziej kształtne). Co jakiś czas warto przemyć ręce, wysuszyć i formować dalej. Każdego kartofelka obtaczamy w wiórkach kokosowych. Nasz deser schładzamy w lodówce (około 1-2 godzin) lub w wersji ekspresowej kilka minut w zamrażalniku.
Podajemy.
Smacznego
Na takie pyszności jestem chętna 🙂
Polecam 🙂
Mniam jakie pyszności kochana 🙂
Dziękuję 🙂