Lato w pełni. Dlatego dziś zamiast wersji pieczonej zapraszam Was na pyszny gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach). Przygotowuje się go bardzo szybko i prosto. Musicie jedynie włożyć w niego ciut siły – należy energicznie mieszać składniki 🙂 A po schłodzeniu w lodówce można się już delektować pysznym, kremowym sernikiem. Spróbujcie.
Składniki: (forma 24×24 cm)
- 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy
- duża paczka herbatników – u mnie pełnoziarniste
- 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru
- 1 budyń waniliowy 45 g bez cukru
- 150 ml mleka*
- ciut powyżej 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 4 jajka (u mnie wiejskie)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- polewa czekoladowa
- chipsy kokosowe
*maksymalnie 200 ml
Dodatkowo:
- papier do pieczenia – u mnie obustronnie powlekany Stella
Przygotowanie:
Dno formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć mniejszej (wyższy sernik) – wówczas można dodać dodatkową warstwę herbatników po środku) wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz. Układamy warstwę herbatników.
W dużym garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i łyżkę cukru z prawdziwą wanilią, mieszamy.
Następnie wbijamy jajka i stopniowo dodajemy ser, cały czas energicznie mieszając ręczną trzepaczką. Masa powinna być gładka i jednolita.
Ja gotuję na średnim ogniu, uważajcie by nie przypalić masy.
Kolejno do gorącej masy dodajemy wymieszane w mleku budynie, energicznie mieszamy. Gotujemy całość (ciągle mieszając!) aż do zgęstnienia masy (będzie gęstnieć jak budyń).
Masę wylewamy na warstwę herbatników (ja to robię chochelką).
Następnie układamy warstwę herbatników na wierzch. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy czekoladową polewą (ja robię „esy-floresy”) i posypujemy chipsami koksowymi. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia. Wyciągamy i kroimy ostrym nożem.
Smacznego
Bardzo lubię serniki 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję i polecam 😀
pyszny wyszedl:) polecam!! Zamiast sera z wiaderka, dalam twarog naturalny. Super przepis:)
Bardzo się cieszę, że ciasto z mojego przepisu smakowało 🙂 Pozdrawiam
Mam pytanie …czy jajka cale czy tylko żółtka ?
Dzień dobry,
całe jajka.
Pozdrawiam