Dziś dzielę się z Wami kolejnym prostym pomysłem na rodzinny obiad. Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie, to stosunkowo szybka propozycja. Tak przygotowane danie możecie podać zarówno z ziemniakami, z kaszą, ryżem lub z zestawem samych surówek. Smak i prostota, którą tak lubię. Spróbujcie.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- około 1 łyżki przyprawy do kurczaka – polecam tą od Skworcu
- 1 łyżka masła Ghee (wspaniale wzbogaca smak potrawy)*
- pomidory krojone w soku pomidorowym z cebulą 390 g (wykorzystałam takie jak te)
- 2 duże szczypty bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pieprz czarny mielony do smaku
- szczypta suszonej pietruszki
- około 1/4 szklanki wody
- dowolny tłuszcz do podsmażenia mięsa – u mnie miks tłuszczowy
- opcjonalnie: koperek do posypania przed podaniem
*masło klarowane
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na tłuszczu – u mnie miks tłuszczowy. Następnie posypujemy mięso przyprawą do kurczaka, dodajemy łyżkę masła Ghee (masła klarowanego), podsmażamy chwilę mieszając. Po czym zostawiamy mięso chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Kolejno dolewamy krojone pomidory, dodajemy suszoną bazylią, słodką czerwoną paprykę, doprawiamy wszystko czarny mielonym pieprzem i gotujemy całość pod przykryciem aż mięso ładnie zmięknie. W trakcie dolewamy wodę (około 1/4 szklanki). Pod koniec, gdy już mięso ładnie zmięknie, dodajemy suszonej pietruszki (ja zawsze ją bardziej wcześniej rozdrabniam) i opcjonalnie inne przyprawy (próbujemy, ja zawsze dodaję jeszcze ciut pieprzu), jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja przed podaniem posypuję dodatkowo mięso posiekanym koperkiem
Smacznego