Ekspres do kawy dla gastronomii
Często zdarza się tak, że jedząc w restauracji czy knajpie, jesteśmy gotowi wystawić jej najwyższe noty, ale jednak coś się nie zgadza. A co może się nie zgadzać kiedy wszystko było w najlepszym porządku? Gdzie jest to „ale”? Otóż w słabej jakości kawie. Espresso wykręcające nam twarz w grymasie, którym powinno się reagować na zupełnie inny trunek może popsuć najlepszy makaron, humus czy ciasto.
Dlatego jeśli dbasz o jakość produktów w swojej gastronomii, zadbaj też o wysoką jakość kawy. Świadomość konsumentów rośnie nieustannie i coraz więcej osób chce pić dobrą kawę.
Ekspres do kawy do kawiarni
Jeśli otwierasz kawiarnię – gdzie obok ciasta częściej będzie stała kawa niż inny napój, ekspres ciśnieniowy kolbowy jest jedynym słusznym wyborem. Ekspres do kawiarni dumnie stojący za barem w towarzystwie młynka, dobrze użyty może być podstawą kawowego sukcesu. Jednak sam ekspres nie wystarczy – przy tych ekspresach wyjątkowo ważny jest czynnik ludzki. Wyszkolony personel za barem podający flat white z serduszkiem robi wrażenie.
Warto również zadbać o tych gości, którzy preferują czarną kawę wysokiej jakości. Ekspres przelewowy to sprzęt z którego pomocą uzyskasz dużą ilość czarnej kawy w ciągu kilku minut. Przechowywana w termosach zachowuje wysoką temperaturę przez około 4 godziny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby towarzyszył za barem ekspresowi ciśnieniowemu – wówczas zamiast americano proponujemy kawę z przelewu zyskując na czasie i mając pewność, że podajmy to, co najlepsze.
Ekspres do kawy do małej gastronomii
Ekspres do kawy dla gastronomii automatyczny jest intuicyjny i samowystarczalny – posiada wbudowany młynek i dyszę do mleka. Zajmuje niewiele miejsca, a jego obsługa ogranicza się do naciśnięcia guziczka. Za każdym razem otrzymamy tak samo poprawnie zaparzoną kawę przy minimalnym wysiłku. Oszczędza to cenny czas podczas nasilonego ruchu.
Również ekspres przelewowy mniejszych kalibrów, który będzie miał opcje podgrzewania sprawdzi się doskonale w mniejszych placówkach czy na eventach.
Wysokiej jakości kawa
Nawet najlepszy ekspres nie zdziała nic kiedy wsypiemy do niego spaloną na węgiel kawę niskiej jakości. Dlatego pamiętaj, aby oprócz dobrego ekspresu zapewnić swojemu biznesowi też najlepszą kawę! Wybierajmy spośród tych kaw, które uzyskały 80/100 punktów, są palone jasno lub średnio, wiemy z jakiego regionu pochodzą i kiedy były wypalone. Te informacje gwarantują nam, że kawa którą serwujemy jest naprawdę wysokiej jakości!
Ciekawy artykuł. Chętnie zawszze się czegoś dowiem
Rzeczywiście w kawiarni to jednak kawa zawsze smakuje jakoś lepiej, inaczej. Zawsze jest opcja, żeby kupić sobie ekpres kolbowy do domu, jakiś porządny młynek i dobrą jakościowo kawę. Można nawet przeczytać kilka takich poradników Zawsze jednak pozostaje czynnik ludzki, a jednak nie każdy sam z siebie może stać się baristą. Dlatego ja na co dzień pijam kawkę z mojego domowego ekspresu, a jest to włoski ekspres do kawy fullautomat DeLonghi 370.95.T Natomiast od czasu do czasu lubię wyjść do dobrej kawiarni na mieście.
Dlaczego nie ma mojego komentarza?
Pani Martyno, niektóre komentarze muszę zatwierdzać ręcznie. Nie zawsze niestety mam czas, by robić to od razy. Pozdrawiam
Dziekuję 🙂