Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera)

Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) (2)

Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) (1)

Dziś zapraszam was na ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami. Idealne, gdy mają nas odwiedzić niespodziewani goście, na spotkania z przyjaciółmi przy filiżance ulubionej kawy czy herbaty lub od tak, gdy my lub nasi bliscy mamy ochotę na domowy wypiek 😉 Ciasto przygotowuje się bez użycia miksera. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i… do piekarnika. A potem można się już cieszyć pysznym ciastem. Kto się skusi? 🙂

Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) (4)

Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera)

Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) (5)

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g

Do odmierzania reszty składników używamy umytego kubeczka po jogurcie. Składniki sypiemy/nalewamy do tej samej wysokości do której był jogurt

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturą pokojową

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i drobno pokrojone cytrynki (wspaniale wzbogacą smak ciasta). Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, tylko do czasu połączenia składników! Tego ciasta nie miksujemy, ani nie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależny od rodzaju formy i ustawień pieczenia (u mnie najczęściej grzanie góra dół z termoobiegiem). Keksówka – około 45 minut, mała tortownica lub mała kwadratowa blaszka – czas pieczenia będzie krótszy.

Po przestudzeniu ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.

Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) (3)

Smacznego

6 comments

Dodaj komentarz