Dziś zapraszam was na ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami. Idealne, gdy mają nas odwiedzić niespodziewani goście, na spotkania z przyjaciółmi przy filiżance ulubionej kawy czy herbaty lub od tak, gdy my lub nasi bliscy mamy ochotę na domowy wypiek 😉 Ciasto przygotowuje się bez użycia miksera. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i… do piekarnika. A potem można się już cieszyć pysznym ciastem. Kto się skusi? 🙂
Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera)
Składniki:
- 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g
Do odmierzania reszty składników używamy umytego kubeczka po jogurcie. Składniki sypiemy/nalewamy do tej samej wysokości do której był jogurt
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 kubeczek oleju
- 1 i 1/2 kubeczka cukru (można dać więcej)
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 cytrynki z miętą MIĘTOWE CYTRYNOWELOVE Ogródek Dziadunia
- cukier puder do dość obfitego posypania ciasta
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturą pokojową
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i drobno pokrojone cytrynki (wspaniale wzbogacą smak ciasta). Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, tylko do czasu połączenia składników! Tego ciasta nie miksujemy, ani nie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależny od rodzaju formy i ustawień pieczenia (u mnie najczęściej grzanie góra dół z termoobiegiem). Keksówka – około 45 minut, mała tortownica lub mała kwadratowa blaszka – czas pieczenia będzie krótszy.
Po przestudzeniu ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Wygląda tak pysznie, że aż ślinka leci 🙂
😀
Mniam pychotki 🙂
😀
Faktycznie, ciasto jest bardzo szybkie, a zarazem smaczne 🙂
😀