Uwielbiam zacząć dzień od aromatycznej owsianki. Dziś zapraszam Was na dwuwarstwową piernikową owsiankę (z jabłuszkiem). Taka owsianka nie tylko cieszy smakiem, ale też doda energii na początek dnia. Idealna na zimowe śnieżne poranki. Czy u Was za oknem też leży piękna biała warstwa śnieżnego puchu 🙂 ?
Składniki:
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu BIO (u mnie z eSłoneczko)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ciemnego kakao naturalnego (u mnie z eSłoneczko)
- 1 słodkie jabłko
- na wierzch: płatki migdałowe i żurawina, do ozdoby listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika, mieszamy. Gotujemy na mniejszym ogniu do zgęstnienia owsianki. Pod koniec gotowania ścieramy do owsianki (na dużych oczkach) obrane jabłko. Mieszamy. Pół tak przygotowanej owsianki wykładamy do pucharka. Do drugiej połowy (jeszcze ciepłej) dodajemy kakao, mieszamy do połączenia. Część z kakao wykładamy na wcześniejszą warstwę. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe i żurawinę.
Smacznego
Mniam jakie pyszności 🙂
🙂