Dziś zapraszam Was na przepis na wafelkowe kuleczki kakaowe. Oryginalny deser na spotkania z koleżanką, słodkości do ulubionej książki lub filmu. Szybki i smaczny deser na jeden kęs (w zależności od wielkości kuleczki). Spróbujcie.
Wbrew pozorom kuleczki nie są wcale mocno słodkie. Są bardziej kakaowe.
Składniki:
- 70 g masła
- 2 kopiaste łyżeczki kremu o smaku toffi*
- 1 opakowanie wafli Chrups! kakaowych Cukry Nyskie 144 g
- ciemne kakao do obtoczenia (około 2-3 łyżki)
- słodzone kakao rozpuszczalne do posypania
*można kupić np. w Lidl seria Deluxe albo użyć innego tego typu kremu
Przygotowanie:
Masło wraz z 2 kopiastymi łyżeczkami kremu toffi rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku z grubszym dnem. Wafelki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Rozdrobnione wafelki wsypujemy do naszego rozpuszczonego masła z kremem, mieszamy łyżką. Masę odstawiamy do przestudzenia, a następnie na chwilę do lodówki do schłodzenia (masa powinna zgęstnieć, aby łatwiej lepiło się kuleczki). Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze (wielkość zależy od nas). Każdą kuleczkę po uformowaniu obtaczamy w ciemnym kakao. Wkładamy do lodówki. Następnie gdy kuleczki nabiorą odpowiedniej zwartej konsystencji (minimum 30 minut w lodówce). Posypujemy je słodkim kakao. Kuleczki przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Pyszny pomysł.
Dziękuję ☺
Doskonałe 🙂 W takim razie poproszę na wynos. Mam na nie ochotę. Trzeba dobrze rozpocząć weekend 🙂
Pozdrowionka! 🙂
😉
Kochana to ja się wpraszam 🙂
Zapraszam 🙂
kojarzą mi się z bajaderkami,muszą być pyszne 🙂
Oj były 🙂