Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego

Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Świetny pomysł na obiad i na nadchodzące święta. Przepis na drożdżowe pierogi z pieczarkami jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. Wyrasta właściwie w czasie, gdy wy przygotowujecie farsz i rozgrzewacie piekarnik.

Szybkie danie, to i szybki barszcz jak znalazł 😉 W takich chwilach, gdy zależy mi na czasie, ale też i smaku (!) sięgam po pyszny barszcz czerwony Profi. Bez konserwantów i barwników! Pyszny i szybki w przygotowaniu.

Zrób szybkie pierogi drożdżowe, podgrzej barszcz i #WyluzujNaŚwięta 😉

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niepełna szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • 1 jajko klasy M

Na farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pierogów + sezam
  • do podania barszcz czerwony Profi

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masła (siekamy je). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.

Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na około 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Wyrośnięte ciasto na drożdżowe pierogi z pieczarkami

Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Cebulę również drobno kroimy.

Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, doprawiając solą i pieprzem (pamiętajcie, że farsz ma być wyraźny w smaku, pieprzu dajemy więcej). Pieczarki powinny zmniejszyć objętość.

Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je na podsypanej mąką macie/blacie (nie za cienko, około 3-4 mm).

Szklanką wycinamy kółka, każde lekko rozciągamy w dłoniach i nakładamy farsz – u mnie pełna łyżeczka. Sklejamy pierożki. Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min. a przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Podajemy do czerwonego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło (zawsze można odgrzać w piekarniku lub mikrofali).

Smacznego

 

 

 

2 comments

Dodaj komentarz